40-vuotisjuhlan kunniaksi Himolan teatterissa tartuttiin kunnianhimoiseen tekstiin

0
Kun isäntä Johannes Iso-Heikkilä lähtee kosioretkelle, morsmaikkuja löytyy lähes joka sormelle. Naistenmies kihlaakin heti kerralla niin Telefooni-Mantan (Paula Ahola), apteekkineidin (Annika Holm), Trokari-Emman (Sanna Kajala) kuin Navetta-Liisankin (Kerttu Auvinen).

PÖYTYÄ/Uusikartano. Himolan teatteri viettää tänä kesänä 40-vuotisjuhliaan. Se näkyy myös ohjelmistossa, sillä ohjaaja Heidi Tuomola sanoo halunneensa tehdä pyöreiden vuosien kunniaksi jotain muuta kuin kepeää kesänäytelmää. Lavalla nähdäänkin juhannussunnuntaina ensi-iltansa saava, Hella Wuolijoen ja Bertolt Brechtin 1940-luvun puolivälissä käsikirjoittama näytelmä Iso-Heikkilän isäntä ja hänen renkinsä Kalle. Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle.

Näytelmän päähahmo Johannes Iso-Heikkilä (Erkki Kurikka) on varsin kaksijakoinen persoona. Arjessa hän osaa olla melkoinen tyranni ja arvonsa tunteva herra, kun taas heittäytyessään vapaalle ja viinan vietäväksi, äänensävy pehmenee ja sydän laajenee. Lähipiirille isännän mielialanvaihtelut aiheuttavat paljon harmia, ja erityisesti niistä kärsii tytär Eeva (Anniina Sankari). Isällä kun tuntuu olevan painava sanansa sanottavana yhteen jos toiseenkin asiaan, mutta erityisesti tyttärensä naima-asioihin. Toisaalta Eeva tietää maailmassa olevan muitakin oikeassa olijoita kuin oma isänsä.

Vaikka kyseessä ei olekaan perinteinen kesäkomedia, Heidi Tuomola painottaa sen olevan silti hauska.

–Tässä ei ole niinkään suoria vitsejä, vaan hauskuus piilee arjen komiikassa.

Mikään helppo urakka näytelmän tekeminen ei ole kuitenkaan ollut, ja hän myöntääkin matkan varrella välillä jopa katuneensa valintaansa. Paineita on lisännyt myös talvinäytelmän näytösten siirtyminen myöhemmäksi.

–Normaalisti talvi- ja kesänäytelmien välissä ehtii huilia kuukauden verran, mutta nyt sellaista aikaa ei jäänyt. Kevät on ollut melko teatteripainotteinen, hän toteaa.

–Normaalisti en juuri stressaa, mutta nyt on kyllä jännityksenkipinä ilmassa, Tuomola vielä lisää.

Mukana on konkareita ja untuvikkoja

Tänä vuonna Himolan teatterin riveissä nähdään sekä vanhoja konkareita että tuoreita untuvikkoja. 1990-luvun alusta mukana ollut Erkki Kurikka kertoo pitäneensä seitsemän vuotta taukoa kesänäytelmien osalta. Nyt hän lähti mukaan ohjaajan houkuttelemana. Hän sanoo tämänkertaisen roolinsa olevan yksi haastavimmista, jollei peräti haastavin.

–Vuorosanat opin kyllä aika nopeastikin, mutta, tulevatko ne oikeassa paikassa oikeaan aikaan, se on välillä aiheuttanut harmia, hän toteaa.

Ison repliikkimäärän lisäksi haastetta tuo se, että hänen hahmonsa on näyttämöllä jokaisessa kohtauksessa. Hän on kuitenkin luottavaisin mielin, että pienetkin yksityiskohdat tulevat hiottua kuntoon ennen juhannusta.

–Kyllä ensi-iltaan mennessä kaikki on kasassa.

Myös 15-vuotiaalle Anniina Sankarille rooli on hänen suurimpansa. Hän sanoo olleensa sekä yllättynyt mutta myös otettu, kun Heidi Tuomola ehdotti häntä rooliin. Hän kertoo sopeutuneensa siihen ilman suurempia ongelmia.

–Minulla ei ole mitään vaikeuksia huutaa Johannekselle eli näytelmän isähahmolleni. Se tulee ihan luonnostaan, hän nauraa.

Auralaiselle Kerttu Auviselle kesäteatterikokemus on ensimmäinen laatuaan. Hän kertoo kuitenkin opiskelevansa Turun klassillisessa lukiossa ilmaisutaidon linjalla, joten aivan vierasta näytteleminen ei sentään hänelle ole. Himolan teatterissa hän sanoo yllättyneensä eniten siitä, miten nopeasti hän sopeutui ja tutustui porukkaan.

–Minua jännitti alussa tosi paljon, mutta täällä on ollut tosi kivoja ihmisiä, hän kiittelee.

Navetta-Liisan hahmoa esittävä Auvinen sanoo vuorosanoja olevan sopivasti, koska kokemusta on vielä niin vähän.

–Niitä ei ole montaa, mutta yksi on vähän pidempi. Ihan sopiva määrä ensimmäiseksi kerraksi.

Toistaiseksi ensi-ilta ei vielä jännitä kolmikkoa, mutta kokemuksesta he tietävät sen nousevan h-hetken lähestyessä. Toisaalta kokemus on myös osoittanut, että pieni jännitys kuuluu asiaan.

– Sitten kun pääsee vauhtiin, kaikki alkaa vaan sujua, Sankari tiivistää kaikkein tunnot.


 

Himolan teatteri: Iso-Heikkilän isäntä ja hänen renkinsä Kalle. Käsikirjoitus: Hella Wuolijoki ja Bertolt Brecht. Ohjaus: Heidi Tuomola. Ensi-ilta: su 26.6. klo 19. Muut näytökset: ti 28.6. klo 19, to 30.6. klo 19, su 3.7. klo 13 ja 18, ti 5.7. klo 19, to 7.7. klo 19, pe 8.7. klo 19, su 10.7. klo 13 ja 18 ja ke 10.8. klo 19. Yönäytökset pe 12.8. klo 22 ja la 13.8. klo 22.
Lippuvaraukset numerosta 0400 798 740 arkisin klo 19–20 ja viikonloppuisin klo 10–15. Osoite on Kuusistontie 425, Uusikartano.