Aura on Auranmaan nuorten väkivaltatilastojen kärjessä

0
Aura pitää nykyään ykkössijaa nuorten väkivaltatilastoissa. Ankkuritiimin sosiaalityöntekijä Minna Pihtilä ja poliisi Pekka Mäkelä sanovat syyksi paitsi koulujen aktiivisen ilmoittamisen myös kunnan keskeisen sijainnin. Sinne, kun tullaan usein muiltakin paikkakunnilta, mikä näkyy ja kuuluu.

AURANMAA. Ankkuritiimin poliisi Pekka Mäkelä sanoo, että Auranmaan kunnista nuorten väkivaltatilastokärkeä pitää Aura. Tilastoihin vaikuttaa hänen mukaansa eniten se, kuinka aktiivisesti kouluista tehdään ilmoituksia. Aurasta ja Pöytyältä niitä tehdään nykyään paljon. Toisaalta Mäkelä uskoo, että koulun koolla on myös merkitystä: mitä suurempi koulu, sitä enemmän tekoja tapahtuu.

Sen sijaan Koskelta ja Marttilasta tulee nykyään vähän ilmoituksia. Oripään koulua vaivannut tilanne saatiin puolestaan Mäkelän mukaan kuntoon, kun siihen puututtiin tiukasti.

Aurassa ongelmia lisää vielä sen keskeinen sijainti. Sinne, kun tullaan usein muiltakin paikkakunnilta.

–Esimerkiksi pöytyäläiset tai jopa loimaalaiset ja turkulaiset nuoret käyvät Aurassa, mikä näkyy ja kuuluu, Mäkelä toteaa.

Kuvaaminen on jo pääsääntö

Pekka Mäkelä ja ankkuritiimin sosiaalityöntekijä Minna Pihtilä sanovat, että nuorten väkivalta on nykyään paitsi fyysistä myös henkistä. Yhä useampi teko videoidaan ja laitetaan kiertoon sosiaalisen medioiden kautta.

–Kuvaaminen lisääntyy koko ajan ja se tuntuu olevan nykyään pääsääntö, Mäkelä toteaa.

Pihtilän mukaan ilmiö on ollut nähtävissä jokusen vuoden. Hän sanookin väkivallan tulleen sosiaalisen median myötä rankemmaksi, koska siihen liittyy näin myös henkinen puoli.

–Pitäisi muistaa, että kaikki se, mikä on kiellettyä elävässä elämässä, se on kiellettyä myös sosiaalisessa mediassa.

Mäkelä sanoo, että varsinkin yläasteikäisillä väkivalta voi olla hyvinkin tietoista ja raakaa.

–Joku otetaan silmätikuksi ja koulun jälkeen aloitetaan kiusaaminen, joka myös kuvataan.

Mäkelä ja Pihtilä sanovat, että rikokseen syyllistyvät myös ne, jotka kirjoittavat tai kuvaavat tekoja, pitävät niitä hallussa tai julkaisevat toista halventavaa sisältöä. Myös yllyttäjät syyllistyvät rikokseen.

Nuorten alkoholin käytön Mäkelä ja Pihtilä sanovat pysyneen samalla tasolla. Tupakan polttaminen on taas vähentynyt, mutta tilalle on tullut nuuska ja sitä käyttää entistä nuoremmat.

Puhuttelu pysäyttää monen kierteen

Kun nuori joutuu ankkuritiimin, eli alle 18-vuotiaiden hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen erikoistuneen yksikön puhutteluun, se jää monelle ainoaksi kerraksi. Pihtilä sanoo nuoren saattaneen sitä ennen kokea, ettei teoissa ole mitään väärää, koska niihin ei kukaan puutu.

–Kun heitä sitten puhutellaan, se voikin olla helpotus, että kierre saadaan poikki.

Mäkelän mukaan nuoret ovat usein myös erittäin rehellisiä, ja he kertovat koko tarinan lisäksi mukana olleiden nimet. Myös vanhemmilta on usein tullut kiitosta, ja moni on ollut tyytyväinen lapsensa kiinni jäämisestä ja varhaisesta puuttumisesta.

Pihtilä muistuttaa, että vanhempien pitäisi aina säilyttää lapsiinsa ja nuoriinsa hyvät keskusteluvälit sekä olla kiinnostuneita heidän tekemisistään ja menemisistään.

–Vanhempien tulisi olla kiinnostuneita siitä, missä, miten ja kenen kanssa nuoret viettävät aikaa ja mitä siellä tapahtuu. Etenkin nyt kesällä, kun ei ole kouluarkeakaan.