Heikinsuon Kyläyhdistys mielii koulukiinteistön isännäksi

0
Heikinsuon Kyläyhdistyksen Susanna Järvinen sylissään Iisak Järvinen, Marika Toivonen, Virpi Arvola ja Jarkko Nurmi pohtivat koulukiinteistön hankinnasta koituvia hyötyjä ja haittoja vanhan koulutalon luokassa.

PÖYTYÄ/Heikinsuo. Opettaja Marika Markki kerää koulutarvikkeita muuttolaatikoihin mahtuviin pinoihin haikein mielin. Lauantaina (4.6.22) Heikinsuolla katkeaa kouluperinne, joka alkoi 1921 Lintulan tilalla ja jatkui seuraavana vuonna varsinaisessa koulutalossa.

Kyläyhdistyksen sihteeri Marika Toivonen tuumaa, että paras vaihtoehto olisi ollut koulutoiminnan jatkuminen, muttei tulevaisuus siltikään näytä järin kurjalta. Heikinsuon koululaiset sekä heidän opettajansa pääsevät syksyllä ajanmukaisiin tiloihin Kyröön.

Heikinsuon Kyläyhdistys käy Pöytyän kunnan kanssa neuvotteluja vanhan ja uuden koulurakennuksen käsittävästä kiinteistöstä. Toivosen mukaan neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä. Yhdistyksellä on halukkuutta hankkia kotikylän opinahjo kaksine koulurakennuksineen omiin nimiinsä ja kunta puolestaan haluaa luopua niistä.

Tuloja vuokrahuoneistoista

Kyläyhdistyksen jäsenet muistuttavat, ettei kouluhankkeessa ole vielä mitään varmaa. Yhdistyksessä on kuitenkin tehty suunnitelmia, millä keinoin kiinteistö saadaan pysymään kunnossa.

Kunnalta on kulunut rakennusten lämmityskuluihin noin 9 000 euroa vuodessa. Yläkouluksi kutsuttua vanhaa taloa lämmitetään sähköllä ja uudempaa alakoulua öljyllä. Kyläyhdistyksen laskelmien mukaan lämmityskulut putoaisivat, kun molempiin koulutaloihin asennettaisiin kaksi ilmalämpöpumppua.

Koulun rehtorina 1975–2000 työskennellyt kyläyhdistyksen jäsen Jarkko Nurmi on luottavainen, että lämmityskulut on katettavissa alakoulun kahdesta asuinhuoneistosta, yksiöstä sekä kolmiosta, saatavilla vuokratuloilla. Niiden remontoimista pidetään yhdistyksessä ensiarvoisen tärkeänä.

Ylläpitoon tarvittavia tuloja syntyisi myös muista tilavuokrista sekä koululla järjestettävistä tapahtumista. Tietyissä vanhan koulutalon tiloissa on todettu sisäilmaongelma. Rakennusta ei ole kuitenkaan asetettu käyttökieltoon tai tuomittu korjauskelvottomaksi.

Heikinsuon kyläkoulun väkeä opinahjon rappusilla keskiviikkona 1.6.22. Kuva: Heikinsuon koulu.

Koulukiinteistö olisi yhdistyksen koti

Heikinsuolainen kyläyhdistysaktiivi Virpi Arvola tuumaa, että koulukiinteistön hallinta tietäisi yhdistykselle uusia vastuita, mutta talkootöiden teko yhdistää kyläläisiä ja kiinteistöstä tulisi yhdistyksen koti sekä monipuolinen kohtaamispaikka.

Koulutaloissa on aktiivista harrastus- ja kerhotoimintaa, joka voisi jatkua kyläyhdistyksen suojissa. Näin kylä säilyisi elinvoimaisena ja se taas heijastuisi myönteisesti esimerkiksi asuntojen arvoihin.

Koulun jääkiekkokaukalon, frisbeegolfradan, jalkapallo-, koripallo- ja lentopallo- ja leikkikentän sekä pururadan säilyminen kyläläisten käytössä on Jarkko Nurmen mielestä tärkeää. Hän toivoo Pöytyän kunnan auttavan talkoolaisia jatkossakin liikuntapaikan kunnossapidossa.

– Omistussuhteiden täytyy olla selvillä, ennen kuin uskallamme ryhtyä todenteolla kunnossapito- ja remonttitöihin, Nurmi sanoo.

Marika Toivonen toteaa, ettei omistussuhteiden muutoksella ole kiirettä. Kyläyhdistys on saanut käyttää yläkoulua jo reilut parisen vuotta Pöytyän kunnan suostumuksella, mikä on yhdistyksen kannalta erinomainen asia.

Kyläyhdistys on päättänyt hakea Heikinsuolle Varsinais-Suomen vuoden 2022 kylä -titteliä. Hakemuksessa kerrotaan kyselystä, jonka mukaan yli 90 prosenttia kyläläisistä kannattaa koulukiinteistön ottamista yhdistyksen hoteisiin.

Osa heikinsuolaisista lapsista käy Karinaisten kyläkoulua. Sielläkin koulutoiminta loppuu tulevana lauantaina.

Lakkautettavaan Heikinsuon yksiköön kuuluu myös Karinaisten koulu, jonka oppilaat ryhmittyivät viimeisen kouluviikon kunniaksi potrettiin. Kuva: Heikinsuon koulu.