Idylli muuttuu ihmissuhdesopaksi – Maaseutuloma saa uusia käänteitä Pöytyän teatterissa

0
Tunteet käyvät kuumana, kun Noora (Teija Häkki) epäilee miehensä Reijon (Ari Laaksonen) vikittelevän toisia naisia. Reijon anteeksipyyntö saa vaimolta märkää kyytiä. Pate (Arto Koliseva) kauhistuu moista käytöstä. Kuva: Sari Holappa

PÖYTYÄ. Pöytyän teatterin tulevan kesän musiikkinäytelmä Laulu rakkaudelle on ohjaaja Mona Lehtolan mukaan ennen kaikkea komedia. Välillä tosin käydään tummempien tunteiden puolella, mutta Lehtola sanoo niiden kuuluvan muutenkin elämään.

–Ennen kaikkea tämä on ylistyslaulu rakkaudelle, mikä on linjassa edellisten vuosien kanssa. Olemme vuosien varrella oppineet, mistä yleisö pitää.

Näytelmässä seurataan kolmen pariskunnan kesälomatunnelmia, ja miljöönä toimii pieni maaseutukylä. Parisuhdekriisiltä tai väärinkäsityksiltä ei tulla välttymään, ja esitys onkin Lehtolan mukaan taattua ja perinteistä kesäteatteria. Lehtola haluaa myös aina lopettaa näytelmänsä niin, että yleisölle jää hyvä mieli.

–Haluan, että lopussa on se noste, ja ihmiset pääsevät lähtemään hymyssä suin kotiin.

Näytelmästä löytyy myös kesäteatterille melko harvinainen piirre.

–Tässä ei juoda alkoholia lainkaan, Lehtola naurahtaa.

Markku Hyvösen käsikirjoittaman näytelmän piti tulla ensi-iltaansa jo kaksi vuotta sitten, mutta koronan vuoksi se jouduttiin perumaan. Lehtola sanoo jännittäneensä, miten näyttelijöiden into ja sitoutuneisuus pysyy yllä.

–Tästä porukasta kertoo paljon se, että tällaisenkin tauon jälkeen lähes kaikki lähtivät edelleen mukaan, hän kiittelee ja sanoo, että näyttelijöiden keskuudessa vallitsee ihailtava yhteishenki.

Jotain siitä kertoo jo se, että moni jaksaa ajaa pitkienkin matkojen päästä töiden jälkeen harjoituksiin. Kaukaisimmat tulevat aina Turkua, Lietoa ja Saloa myöten.

Pienessä kylässä koetaan kesän aikana monenlaista ihmiseloa ravistelevaa tapahtumaa. Yksi herkimmistä on lastenvaunuissa köllöttelevä vastasyntynyt ihmisentaimi. Häntä ihastelevat Marke (Jenna Häkki), Montonen (Jukka Huhtala), Maria (Martina Xhelilaj), Noora (Teija Häkki), Reijo (Ari Laaksonen), Leo (Tapani Tuohimaa), Anu (Aynur Shamaletdin), Puranen (Katri Koivisto) sekä ikkunasta kurkistava Pate (Arto Koliseva). Kuva: Sari Holappa

Sitoutumista auttaa hyvä porukka

Pariskuntaa näytelmässä esittävät Teija Häkki (Noora) ja Ari Laaksonen (Reijo) sanovat pakollisen koronatauon tehneen sen, että sitoutuminen tuntui ensin vaikealta.

–Sitä tottui taas siihen, että illat ovat vapaina, vaikka toisaalta oli myös hirveä into päällä.

Häkki sanoo pelänneensä myös sitä, ettei opi enää repliikkejään.

–Melko pian tuli kuitenkin sellainen tunne, että tämähän on taas kivaa.

Sitoutumista auttaa Häkin ja Laaksosen mukaan erityisesti mahtava porukka ja hyvä ohjaaja.

Näytelmän tekstiä he pitävät perusvarmana kesäteatteritavarana.

–Siinä on sopivasti sekä huumoria että tunnetta, Laaksonen tiivistää.

Musiikilla ja roolihahmoilla on tärkeä merkitys siinä, että esityksestä saadaan elävä. Näyttelijät korostavatkin ohjaajan roolia.

–Mona Lehtola osaa hakea hienosti meistä kaikista ne sopivimmat piirteet esiin. Esityksessä ei myöskään ole laahaavia kohtia, vaan näytelmä etenee jouhevasti, he kiittelevät.

Sen verran kova puristus esityksen harjoitteleminen ja näytösten läpivieminen aina kuitenkin on, että viimeistään elokuussa sekä Häkki että Laaksonen ovat valmiita pitämään välivuoden.

–Sitten, kun pitää taas päättää, lähteekö seuraavalle kaudelle, sitä ei kuitenkaan malta pysyä pois, he nauravat.


Pöytyän teatteri esittää tänä kesänä Laulu Rakkaudelle -musiikkinätelmän. Näytelmä perustuu Markku Hyvösen käsikirjoitukseen ja sen ohjaa Pöytyällä Mona Lehtola. Näytökset pe 10.6., su 12.6., ti 14.6., ke 15.6. to 16.6., su 19.6., ti 21.6., ke 22.6., ma 1.8., ti 2.8. ja ke 3.8. klo 19. Yönäytökset pe 5.8. ja la 6.8. klo 21.
Pöytyän teatteri, Turuntie 1047, Pöytyä.