Pankki lahjoitti Arto Ali-Eskolan talttaamat kotiseutureliefit

0
Marttilan Nuorisoseuran Kari Isotalo ja OP Vakka-Auranmaan toimitusjohtaja Lasse Vehviläinen nostivat toukotöitä kuvaavan reliefin pankin kerhohuoneen seinältä.

MARTTILA. Osuuspankin talo tyhjennetään kesäkuun loppuun mennessä pankin huonekaluista, jonka jälkeen tiloihin ryhdytään tekemään Marttilan uutta sote-keskusta. Keskiviikkona OP Vakka-Auranmaa lahjoitti pankin kerhohuonetta koristaneet suuret reliefit Marttilan Nuorisoseuralle.

Nuorisoseuran puheenjohtaja Ann-Marie Vähä-Piikkiö kertoo, että reliefit kuljetetaan Ollilaan Marttilan nuorisoseurantaloon ja ripustetaan parin viikon sisällä juhlasalin takaseinälle.

Taiteilija Arto Ali-Eskolan työstämät reliefit ovat marttilalaisittain merkittäviä kotiseututeoksia. Ne kuvaavat 1900-luvun alun maalaiselämää: toukotöitä, sadonkorjuuta sekä puintia.

Teoksiin käytetty koivupuu on peräisin paikallisesta metsästä. Taulujen pohjat valmisti marttilalaisille tutuksi tullut puuseppä Kauko Salmenoja.

Marttilassa pankinjohtajana työskennellyt Matti Vahalahti muistaa, kuinka Ali-Eskola tuli esittelemään pankkitaloon suunnittelemaansa teoskokonaisuutta. Konttori valmistui 1986, ja Ali-Eskola oli vielä tuohon aikaan vähemmän tunnettu puurtaja.

Reliefit ovat herättäneet keskustelua

Teostensa siirto-operaatiota katsomaan tullut Arto Ali-Eskola tuumaa kehittyneensä vuosien varrella, mutta siltikin hän on tyytyväinen yli 36 vuotta sitten tekemiinsä töihin.

Marttilalaiset ovat sanoneet tunnistaneensa niistä tuttuja paikkakuntalaisia. Ali-Eskolan mukaan hahmoilla ei ole nimettävissä olevia esikuvia. Ainoan poikkeuksen tekee puintireliefissä esiintyvä nainen, joka esittää hänen äitiään.

Ali-Eskola teki reliefit talttojen avulla vaatimattomassa ateljeessaan Ollilassa.

– Enää en pystyisi moisiin työasentoihin. Esimerkiksi yhdessä vaiheessa työskentelin kumarassa taulun päällä istuen, taiteilija kuvailee.

Pankin seinälle ripustetut teokset poikivat Ali-Eskolalle useita tilauksia.

Hänet tunnetaan myös Marttilan kunnantalon edustalla olevasta Pyhän Martin patsaasta, kunnantalon aulaan ripustetuista presidenttireliefeistä, Härkätien vartta koristavasta Härkävankkurit-patsaasta sekä Ollilan kylässä olevasta Kyntäjä-patsaasta.

Matti Vahalahden mukaan reliefit ovat toimineet pankissa oivallisina keskustelun herättäjinä. Niissä yhdistyvät sekä pankille että paikalliselle yhteisölle tärkeät arvot työnteosta ja sen kantamista hedelmistä.

Työt arvoiselleen paikalle

OP Vakka-Auranmaan toimitusjohtaja Lasse Vehviläinen on tyytyväinen, että reliefit pääsevät arvoiselleen paikalle, vuonna 1919 valmistuneeseen nuorisoseurantaloon. Nuorisoseuran talotoimikunnan Kari ja Ritva Isotalon sekä Risto Tuomisen mielestä kolme reliefiä ja Marttilan nuorisoseurantalo ovat molemmat käsityötaidon mestarinäytteitä.

Risto Tuomisen mukaan talkoolaiset tekivät korona-aikana 1 400 työtuntia remontoidessaan nuorisoseurantaloa. Talkoolaisten lisäksi töitä tekivät muun muassa sähkö- ja LVI-alan ammattilaiset.

Koronarajoitusten poistuttua talon varauskirja täyttyy hyvää vauhtia, joten Ali-Eskolan reliefeillekin tulee riittämään ihastelijoita.