Pöytyän vesi- ja viemäriverkosto ikääntyy

0
Kunnallistekniikkan putkistot alkavat olla käyttöikänsä päässä muun muassa Huitin asuinalueella Kyrössä.
Kunnallistekniikkan putkistot alkavat olla käyttöikänsä päässä muun muassa Huitin asuinalueella Kyrössä. Kuva: Timo Koskensalo.

PÖYTYÄ/Kyrö. Pöytyän vanhimpien asuntoalueiden vesihuollossa alkaa kertyä korjausvelkaa. Tekninen lautakunta keskusteli viime viikolla Kyrön taajaman tilanteesta, mutta ei vielä päättänyt jatkotoimista. Teknisen johtajan Tarmo Rantasen mukaan vesihuoltoverkoston saneerauksen aloittaminen ei ole tämän eikä ensi vuodenkaan asia, vaan ensin vedetään happea kouluinvestointien jäljiltä. Tarkoituksena kuitenkin on pikkuhiljaa alkaa suunnitella saneerausta. Edessä on mittavat investoinnit, sillä vesijohto- ja viemäriputkia on tulossa laskennallisen käyttöikänsä päähän kunnan kaikissa taajamissa.

–Joitain linjoja on sujutettu, mutta koko ajan linjat vanhenevat, Rantanen sanoo ja huomauttaa saneeraustyön epäkiitollisuudesta.

Hän toteaa vesi- ja viemäriverkoston saneeraamisen olevan asutulla alueella hankalaa verrattuna uusien asuinalueiden verkostojen rakentamiseen. Etenkin viemäriverkosto kulkee Rantasen mukaan paikoitellen syvällä. Vesihuollon pitää myös koko saneerauksen ajan toimia.

Kyrön vesijohtoverkoston kokonaispituus on johtokartan perusteella noin 206 kilometriä. Laaditussa saneeraustarveselvityksessä putket on luokiteltu kriittisyysluokkiin rakentamis- ja saneerausvuosien sekä putken halkaisijan ja materiaalin mukaan. Kiireellisimpiä saneerattavia ovat Kyrössä Huitin ja Paitakedon alueet.

Rakennetun omaisuuden tila 2017 -selvityksessä on arvioitu, että korjausinvestointeja tarvitaan vuosittain vähintään 2–3 prosentille verkostopituudesta. Kyrössä tarve olisi saneerata vuodessa noin 940–1 400 metriä verkostosta. Tällä tahdilla ja saneeraustarveselvityksessä lasketulla, keskimäärin noin 160 000 euron vuosittaisella budjetilla tehtävää riittäisi Rantasen mukaan useiksi vuosiksi.

Saneeraussuunnitelma tulee Rantasen mukaan laatia huolella, sillä ehjää ei ole tarkoituksenmukaista lähteä korjaamaan.