Putkiremontti pistää miestutkat hyrräämään Kosken Nuorisoseuran kesäteatterissa

0
Maire Lipponen (Tiina Pihlajamaa-Kilpi) yrittää valloittaa Paavo Pikkasen (Aarne Kallioranta) sydämen pullakahvien avulla. Kuva: Tuomas Honkasalo

KOSKI. Kosken Nuortentuvan viereiseltä kesäteatterilavalta löytyy kesäkuun puolenvälin jälkeen miehenkipeitä naisia, sillä Kahden naisen putkiremontti käsittelee – kuinkas muutenkaan – naisten ja miesten kimurantteja välejä.

Perinteistä kesäteatterihuumoria edustava pläjäys kehittää hauskuutensa nimenomaan realistisista tilanteista, joihin yleisön on helppo samaistua.

–Minä näkisin tämän asian niin, että kesäteatterissa nauretaan ikään kuin itselle tai sitten samaistumisen kohde löytyy omasta naapurista, kertoo näytelmän ohjannut ja siinä näyttelevä Matti Salminen .

Kahden naisen putkiremontti alkaa niinkin normaalista tarpeesta kuin muutaman hanan asentamisesta kesämökille, joka on päässyt jo hieman rapistumaan. Lipposen sisarukset Kikka ja Maire tilaavat mökilleen putkimiehen, mutta tämä putkien rassaaja ja asentaja ei olekaan mikään perusjamppa, vaan naisten hormoneja hyrrän lailla pyörittävä alfauros, Paavo Pikkanen.

Paavon perään eivät ole vaan Lipposen siskot, vaan putkimiehen perään vilkuilee aktiivisesti myös tyttöjen äiti sekä kourallinen naapurin naisiakin. Naapurin Massikka-Meerikin tekee tikusta asiaa päästäkseen viettämään hetken ihanan Pikkasen Paavon kanssa. Jostain kuvioon ilmestyy vielä yksi espanjalainen urologikin ja soppa alkaa olla keitetty kuumaksi. Paavon perään hinkuvien naisten keskinäisistä kiistoista muodostuu humoristinen vääntö.

–Kesäteatteriin tullaan viihtymään. Ei tänne tulla hakemaan raskasta draamaa. Jos me ollaan onnistuttu jättämään yleisön naama vähän virneelle esityksen jälkeen, niin sitten ollaan onnistuttu tehtävässämme, Salminen julistaa.

Espanjalainen urologi Pedro Pippuri alias Matti Salminen esittelee lääkärintakkinsa kanssa härkätaistelutaitojaan Heli Korpiniityn, Satu Nurmen ja Tiina Pihlajamaa-Kilven seuratessa. Kuva: Tuomas Honkasalo

Ensin jengi, sitten teksti

Kosken nuorisoseuran kesäteatteriporukka muodostui hyvin kivuttomasti.

–Ensin taidettiin kysellä porukka kasaan ja sitten vasta alettiin miettiä näytelmäkappaletta. Luettiin varmaan neljä-viisi näytelmää läpi ja päädyttiin tähän, Salminen kertoo.

Rooleissa nähdään Salmisen lisäksi muun muassa Tanja Schroderus Kikkana, Tiina Pihlajamaa-Kilpi Mairena ja Aarne Kallioranta kuumana putkimiehenä.

–Kukaan ei tässä porukassa yritä olla sellainen, että tämä tehdään nyt näin, kun minä sanon, paitsi ehkä minä silloin, kun yritän olla ohjaaja, Salminen naurahtaa.

Kesäteatteriesityksen takana on aina iso työ ja valmistelu.

–Kyllähän se varmaan välillä ketuttaa lähteä joskus kevättalvella treeneihin, mutta sitten kun hommat sujuu ensi-illan korvalla, se on ehdottomasti sen arvoista, toteaa työryhmä yhdestä suusta.

Ensi-illan jännityksestä työryhmä on myös yhtä mieltä.

–Eikös se ole hyvä, että vähän jännittää, Heli Korpiniitty kysyy ja viittaa siihen, että silloin porukka on todennäköisesti parhaimmillaan.

–Kaksi ensimmäistä esitystä ovat varmaan ne, missä sitä jännitystä on ja sitten alkaa olla aika rentoa. Tekstistä tulee aika orgaanista eli se saattaa hieman elää näytöksestä toiseen, Kallioranta selventää.

Niin orgaaninen meininki ei putkirempassa kuitenkaan ole, etteikö sitä tunnistaisi samaksi, jos sattuu sen kaksi kertaa peräkkäin näkemään. Mutta naurulihakset joutuvat koville joka tapauksessa.
Tuomas Honkasalo

Kosken Nuorisoseuran näyttämö esittää Kahden naisen putkiremontin. Käsikirjoitus on Tanja Puustinen-Kiljusen ja näytelmän ohjaa Matti Salminen. Näytökset: pe 17.6. klo 20 (ensi-ilta), su 19.6. klo 14 ja klo 20, ti 21.6. klo 20, su 26.6. klo 20 ja ti 28.6. klo 20. Tiedustelut ja lippuvaraukset p. 0400 780 297. www.facebook.com / Kosken Tl Nuorisoseura ry. Esitykset Ompputarhan kesäteatterissa, Nuortentupa, Härkätie 3, Koski. (Sateen sattuessa esitys voidaan siirtää Nuortentuvan pääsaliin.)