Tarvasjoella avataan ovet isosti vierailijoille – Avoimet kylät -päivässä paljon tapahtumia Auranmaalla

0
Yksi Avoimet kylät -päivän kohteista on Tarvasjoella Kertuntuvalla, jonne kotiseutuyhdistys Tarvaiset on vastikään saanut valmiiksi ulkorakennukseen kunnostetun Makasiini-näyttelytilan. Talkoolaisista ylpeä Raija Isotalo-Aaltonen kertoo, että näyttelyiden lisäksi tilassa voi järjestää pieniä tilaisuuksia. Makasiinin avajaisissa esillä on Soili Nikulan taidetta.

LIETO/Tarvasjoki. Avoimet kylät -päivä avaa ovet laajasti Tarvasjoelle. Vierailijoilla on huomisen lauantain kello 11–15 välisenä aikana mahdollisuus tutustua varsin kattavasti kylän toimintoihin ja yhdistyksiin. Myös yrityksiä on lähtenyt mukaan Avoimet kylät -tapahtumaan. Esimerkiksi maalle muuttoa harkitseva saakin kaikki päivän kohteet kiertämällä hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea pieni maalaiskylä voi asukkailleen tarjota.

Avoimet kylät -päivän tapahtumat keskittyvät Tarvasjoella kolmeen kohteeseen: Kertuntuvalle, Suurilanpuistoon ja Vuorilinnaan. Myös jäähallilla, kotiseutumuseossa sekä entisellä lääkäritalolla tapahtuu. Avoinna ovat lisäksi Antiikki Ajaton, Kotilehdon puoti ja Herrasmanni.

Kotiseutuyhdistys Tarvaisten ylläpitämällä Kertuntuvalla pääsee pysyvän nukkenäyttelyn lisäksi tutustumaan Soili Nikulan taiteeseen. Eläkeliitolla on Kertuntuvalla myyjäiset ja kahvio on auki.

Nikulan taidetta esitellään vastavalmistuneessa Makasiinissa.

–Tämä on tarkoitettu matalan kynnyksen näyttelytilaksi, johon paikkakuntalaiset voivat tuoda näytteille esimerkiksi käsitöitään, askartelujaan ja taulujaan, Tarvaisten puheenjohtaja Raija Isotalo-Aaltonen sanoo ja kertoo, että Kertuntuvan ulkorakennukseen kesäkäyttöön kunnostetussa tilassa voi myös pitää parinkymmenen hengen kokouksia ja tilaisuuksia.

Suurilan kyläyhdistys järjestää Suurilanpuistossa mato-ongintaa ja MLL:n kädentaitopajassa tehdään ötökkähotelli. Luvassa on myös koirakärryttelyä ja puiston laavulla on mahdollisuus grillaillla.

Vuorilinnassa Tarvasjoen Nuorisoseura, Lions Club sekä Tarvasjoen Urheilijoiden jalkapallo- ja yleisurheilujaostot esittelevät toimintaansa. Esillä on Lieto-opiston maalausryhmän näyttely ja Martoilla on Vuorilinnassa leivonnaismyyntiä ja virkkauspiste. Vuorilinnassa kuullaan myös musiikkia Nuorisoseuran musikanttien ja Tarvasjoen koulun musiikkikerhon esiintyessä. Lisäksi Vuorilinnassa voi herkutella vohveleilla tai ostaa makkaraa. Myynnissä on myös kukkia ja NeoLife-tuotteita.

Lääkäritalolla ukrainalaiset pitävät kirpputoria ja myyvät borssikeittoa. Jäähallilla on vapaaluistelua ja kiekkoiluvuoro kello 13–14. Herrasmannilla esitellään kalevalaista jäsenkorjausta.


Runsaasti tapahtumia myös Yläneellä

Avoimet kylät -päivä avaa ovia myös muihin auranmaalaisiin kyliin. Tarvasjoen lisäksi Yläne on vahvasti mukana päivässä.

Yläneen torilla alkaa tapahtua jo kello 9.30. Yläneen kyläyhdistys tarjoaa kahvit ja paljastaa moottorisahataiteilija Juha Käkelän taiteileman Susikorennon ja muita veistokurssilaisten puuveistoksia. Samalla palkitaan vuoden liikuttaja ja ansioitunut liikuntakulttuurin edistäjä. Paikalla on myös soittokunta ja ohjelmassa on lisäksi jumppaa, yleisökilpailuja ja arpajaiset.

Tourula-Keihäskosken kyläyhdistys järjestää monenlaista tapahtumaa kello 10–15 välisenä aikana. Paimenenmäessä on keittolounas ja takakonttikirppis, Kalliopohjalla valokuvanäyttely kylän vanhoista rakennuksista ja Outi Brouxin taidenäyttely. Esittelyssä on myös Puolimatkan vanha kunnostettu torppa sekä suojeltua metsää.

Yläneen Lystmettässä tarjotaan kahvia sekä esitellään Esteetön Lystmettä -hankkeen tuloksia ja kesäteatterialueen uudistettuja tiloja kello 12–15. Mukana myös 40 vuotta täyttävä Himolan teatteri. Heinijoella on vanha koulu avoinna ja Touhutuvassa kahvila kello 12–16.

Pöytyän Haverilla on avoinna kello 12–15 Koskelan koski ja mylly, jossa on kahvio. Mustanojan vanhan koulun pihalla pidetään lettukestit ja pelaillaan pihapelejä kello 12–15. Kyrön maauimalan avajaisissa kello 13–18 pääsee ilmaiseksi uimaan ja saunomaan. Tarjolla on myös myös kahvia ja mehua  sekä kioski- ja makkaramyyntiä.

Marttilan Ollilassa tutustutaan kyläläisiin kello 15 Katajapuskan kokoontumispaikalla. Makkarat tarjotaan, muut syömiset ja juotavat tuodaan itse.


Avoimet kylät -päivä

* Avoimet kylät -päivä järjestetään 11.6.2022 valtakunnallisesti jo kahdeksatta kertaa.
* Päivän tavoitteena on lisätä kylätoiminnan tunnettuutta ja esitellä kylien monipuolista toimintaa.
* Mukana on tänä vuonna yhteensä yli 500 kohdetta. Varsinais-Suomessa on yli 70  kylätapahtumaa noin 50 kylällä.
* Päivän tapahtumat löytyvät osoitteesta https://avoimetkylat.fi/kylat-kartalla/