Hyvinvoinnin mittaaminen on vaikeaa

0

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tilastoissa Oripää erottuu tavalla, joka varmasti kummaksuttaa monia. Useat hyvinvointia mittaavat asiat tuntuvat olevan Oripäässä pakkasella, vaikka arkikokemus on, että paikkaunnalla elellään vähintään yhtä tyytyväisenä kuin muuallakin Auranmaalla.

Tilastoja tulkitessa kannattaa muistaa, että pienissä kunnissa muutamakin tapaus tekee suuren eron tilastoissa. Sitäkin kannattaa katsoa huolella, mitä asioita huono-osaisuus pitää tilastoissa sisällään. Sekä Oripäässä että Koskella on maakunnan mitassa paljon pienituloisia, mutta niin on eläkeläisiäkin ja eläkkeet ovat tunnetusti Suomessa joko pieniä tai hyvin pieniä.

Hyvinvoinnin mittaaminen on vaikeaa. Mökissään pienten eläkkeiden avulla sinnittelevä eläkeläispariskunta saattaa olla hyvinkin tyytyväinen elämäänsä.

Sen sijaan on hyvinkin todennäköistä, että moni ikäihminen kärsii yksinäisyydestä, jonka on todettu huonontavan selvästi omaa kokemusta hyvinvoinnista.

Hyvinvoinnin mittaaminen on vaikeaa siksikin, että eri ihmiset kokevat samat asiat eri tavoin. Joku masentuu helpostikin, toinen porskuttaa menemään vaikeuksienkin keskellä.

Tilastoja on syytä lukea kriittisesti, mutta niille ei ole syytä viitata kintaalla. Niin Oripäässä kuin muuallakin Auranmaalla on kehitettävää niin kuin joka paikassa muuallakin ja tilastoista on mahdollista saada osviittaa siitä, mihin kehityspanokset olisi syytä suunnata.