Iloinen ilme sopii mansikan myyjälle

0
Hymy on mansikanmyyjälle hyvä lisävaruste ja Tuulianna Mäellä hymy on herkässä. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

AURA. Perinteisistä perinteisin kesätyö on varmaan mansikka- tai hernemaalla työskentely. Kropalle rankka homma antaa kuitenkin suhteessa hyvät kesätienestit ja samalla myös muistikuvan siitä, että fyysinen työ on raskasta, mutta kroppa tottuu siihen kyllä yllättävän nopeasti, kun löytää hyvät työasennot.

Joku poimii kasvimaiden antimia työkseen, sitten tarvitaan vielä joku myymään niitä. Yksi näistä myyjistä on K-market Auran pihalla Järvijoen mansikoita myyvä 17-vuotias Tuulianna Mäki , joka pitää työstään mansikanmyyjänä.

-–Mansikkakausi alkoi vasta pari viikkoa sitten, mutta nyt jo voin sanoa, että tämä on ihan mukavaa työtä. Itse asiassa minusta on kiva, jos joku välillä pysähtyy vähän juttelemaankin. Siitä tulee mukavaa vaihtelua. Liian pitkään ei tietenkään voi rupatella, naurahtaa Mäki ja väläyttää iloisen hymyn. Iloisuus lienee mansikanmyyjälle mainio lisävaruste.

Töiden hakeminen kävi sekin työstä. Mäki kertoo tehneensä varmaan 15 hakemusta.

–Bongasin tämän paikan TE-keskuksen sivuilta ja laitoin sähköpostia työnantajalle. Viikon päästä tuli kutsu haastatteluun ja nyt sitä ollaan töissä, Mäki kertaa työn haun kulkua.

–Alaikäisenä työn hakeminen oli paljon vaikeampaa, sillä monesta paikasta sanottiin, ettei heille oteta alaikäisiä, varsinkin jos käsitellään rahaa, Mäki harmittelee. Mäki kertoi työhakemuksessaan olevansa sosiaalinen, eikä pelkää uusia tilanteita.

–Olen ahkera ja pystyn myös itsenäiseen työskentelyyn ja sitä tässä pisteellä tarvitaan.

Mäestä on mukavaa tulla töihin, vaikka aikuiset lomailevat.

–En ole lukio-opiskelun ohessa tehnyt töitä. Tärkeää on tehdä töitä, että saa työkokemusta. En ole kuitenkaan joka päivä täällä, joten tulee lomailtuakin, Mäki kertoo. Tulevat kesätyörahat eivät polttele vielä taskussa, sillä Mäki aikoo laittaa suuren osan rahoista säästöön.

–Kyllähän sitä varmaan kaikkia turhuuksiakin keksii, mutta saan ajokortin syksyllä, joten bensoihin menee rahaa. Ruisrock-lippu on jo taskussa, Mäki naurahtaa.

Vapaa-ajalla Mäki lukee ylioppilaskirjoituksiin ja viettää aikaa kavereiden kanssa.

–Helteet ovat olleet vähän tuskaisia, mutta kun juo paljon vettä ja istuu välillä, niin kyllä tässä kiskalla pärjää, Mäki kertoo.

–Parasta työssäni on se, että saa kantaa vastuuta itse. Se tuntuu tosi tärkeältä. Toinen tärkeä juttu on se, että asiakkaat tulevat heittämään vähän läppää.