Kahden runoilijan runovuoropuhelu sai jatkumon maalauksissa

0
Runoilija ja tuore luontoneuvoja Heli Laaksonen tekee taidetta paitsi kierrätetystä materiaalista myös luonnon omista antimista. Esimerkiksi kuivatut jäniksenpapanat soveltuvat mitä mainioimmin taiteeseen käytettäväksi tai vaikkapa koruiksi. (Kuva: Sari Holappa)

PÖYTYÄ/Yläne. Luontokapinetin kesäkuussa avautunut Tairekalleria on saanut tiloihinsa uuden näyttelyn, kun runoilija, vastavalmistunut luontoneuvoja ja Luontokapinetin harjoittelija emerita Heli Laaksonen esittelee maalaussarjan nimeltään Poimit sydämeni kirjahyllystä. Akryyliväreillä ja esinekollaasitekniikalla toteutetut työt perustuvat Laaksosen vuonna 2021 ilmestyneeseen, samannimiseen runovuoropuhelukirjaan.

–Kun asuin Latviassa taiteilijaresidenssissä, löysin sieltä Aleksandrs Caksin yli sata vuotta vanhoja runoja. Ne olivat vavahduttavia ja valtavan innostavia ja halusin kirjoittaa niihin vastineita, taiteilija kertoi kirjansa synnystä näyttelyn avajaistilaisuudessa.

Näyttelyssä on esillä myös Luontokapinetin teemaan sopien monenlaisia luontoaiheisia teoksia, kuten valehteleva leppäkerttu, tasavallan päälinnut tai 16 ihanaa naista, jotka menivät sieneen.

–Ajattelin, että olisi hieno maalata kaikki Suomen presidentit, mutta huomasin, että se on liian vaikeaa, joten tein lintuja. Samoin kävi arvostamieni naisten kanssa. Heistä tein sieniä, hän hauskuutti yleisöä ja kertoi esimerkiksi Lola Odusogan olevan hänen kuvagalleriassaan herkkutatti, kun taas Karita Mattila on kangastatti, lakki hiukan vinossa.

Tuore luontoneuvoja inspiroituu myös luonnon omista antimista, joista hän sanoo saavansa erinomaista materiaalia taiteen tekemiseen.

–Esimerkiksi rusakot ovat todella hyviä 3D-printtereitä. Kuivatuista jäniksenpapanoista saa edullisesti raaka-ainetta koruihin ja muihin käsitöihin, hän vinkkasi ja esitteli teostaan, jossa papanat on maalattu värikkäiksi juhlahelminauhoiksi.

Heli Laaksosen maalaussarja Poimit sydämeni kirjahyllystä on esillä Luontokapinetin Tairekalleriassa 17.7. saakka kapinetin aukioloaikoina.

Äiti-piänel pilve reunal

Me puetti sul sisko kans

arkkuun pääl se kaikkist kimmeltäväisin jakkus

ja paras tanssiklännik, lila ko toriorvokki.

Sul o varmast ollut viäntti!

Jos kenkäs o jo taivaanparketeil puhki kulunu,

ni viästi vaa,

me laiteta punaset lakerikorkkarit tulema.

Ote Heli Laaksosen runosta