Nuoret ottivat mallia vanhemmista kalamiehistä

0
Seija Ruohonen, Iivari Honkala, Jouni Saarinen ja Frans Meller kalastivat uuden esteettömän kalastustasanteen edustalla, sillä vesi oli sen verran matalalla, ettei kalastaminen tasanteelta olisi ollut kovin helppoa. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

KOSKI

Kosken koskialue täyttyi viime tiistaina onkijoista, vaikka aiemmin pauhannut sade saattoi jättää muutaman onkijan pilkkimään kotisohvalle.

Sanonta, jonka mukaan kala syö paremmin sateella, ei varsinaisesti pitänyt tämän vuoden Kosken Kohauksen onkikisassa paikkaansa, sillä saaliit jäivät hieman pieniksi. Voittajakolmikko oleskeli omilla kiloluvuillaan muiden tullessa selvästi jäljessä.

Varttuneempi herrasmies Esa Laakso otti voiton tyynesti vastaan ja oli selvästi mielissään, että nuoret herrat haastoivat häntä kisassa. Nuorilla kalamiehillä oli aikuinen mukana tukemassa onkimista.

Iivari Honkala, 6, oli aiemmin Paimionjoen varressa esitellyt jo kalansaalistaan muovikassissa.

–Kalastus on kivaa, kun saa olla isän kanssa ulkona puuhaamassa, Iivari kertoi.

Taikinaa koukkuun

Iivarin ihmeaine taisi tänä vuonna olla taikinalla kalastaminen, sillä koukkuun laitettiin madon sijaan äidin tekemään taikinaa.

–Taikina kävi vaan hieman liian löysäksi, kun tuo sade pääsi sitä kastelemaan, harmitteli Iivarin isä Jouni Saarinen. Taikinakalastajat saivat positiivista kateutta osakseen, kun vieressä madoilla kalastanut Seija Ruohonen sai joesta nostettua lähinnä vanhoja siimoja tai aiemmin koukkuunsa ripustaman madon.

–Nämä ovat nyt ainoaa saalista, jota minä olen saanut, naureskeli Ruohonen.

Verneri Lindholm, 10, kalasti yläjuoksulla Kasperi Salmisen, 11, ja Nestori Lindholmin, 8, kanssa.

–Tulin onkikilpailuihin, kun kalastaminen on kivaa. Kalastaisin paljon useammin, mutta iskä ei suostu aina kalastamaan, Verneni kertoi.

Parempaa kuin pelaaminen

Kolmikon kalakassista löytyi alkukisasta vasta yksi särki, mutta myöhemmin sinne sujahti vielä muutama ahvenkin.

–Siinä kävi niin, että nostin siiman vedestä, heitin sen takaisin ja heti saman tien kala otti kiinni. Otin itse kalan koukusta pois, Verneri kertoi ylpeänä.

Nuori mies heitti loppuun poikkeuksellisen hienon kommentin, jonka takia hänen isänsäkin saattaa lähteä kalaan useammin.

–Mieluummin kalastaisin koko elämäni kuin pelaisin, Verneri lausahti jämäkästi.

Kala-Tovin Ville Toivonen esitteli onkikisan jälkeen kiinnostuneelle yleisölle, miten ahven ja hauki perataan niin, että ruotoja ei tarvitse koko ajan olla kaivamassa suusta pois.

–Tärkeää on tietää, miten nämä ruodot kulkevat kalassa ja leikata sen mukaan. Veitsi tulee olla terävä eikä sitä saa sahata edestakaisin, Toivonen ohjeisti fileroidessaan. Hän antoi myös hyvä käytännön vinkin kalan käsittelyyn.

–Kalaa ei kannata koskaan valmistaa samana päivänä, sillä nesteet tippuvat helposti pannulle. Kannattaa pitää kala kylmässä yön yli ja sitten herkutella. Fileet kannattaa laittaa jääkaapissa lautasella, sillä jos niitä täytyy siirrellä jääkaapissa, niin ei tarvitse liikutella sitä filettä, vaan lautasta, Toivonen vinkkasi.