Prunkkalan poikettavalla juhlavuosi

0
Prunkkalan poikettavalla on juhlavuosi. Ari Vilén on ollut mukana alusta saakka. (Kuva: Asko Virtanen)

AURA. Auran kotiseutuyhdistyksen ylläpitämällä Prunkkalan poikettavalla on juhlavuosi. Täyteen tulee 30 vuotta.

–Seurakunta hankki lainamakasiinin omistukseensa vuonna 1989 ja luovutti sen kotiseutuyhdistykselle seuraavana vuonna. Remontissa kului puolitoista vuotta ja avajaisia vietettiin 1992, kertoo Ari Vilén Auran kotiseutuyhdistyksestä.

Idea nykyäänkin käytössä olevasta toimintamallista eli siitä, että yläkerrassa on näyttelytila ja alakerrassa kahvila, oli Vilénin mukaan silloisen kirkkoherran Mauri Wahlroosin, joka istui myös kotiseutuyhdistyksen johtokunnassa.

Kerran viikossa kahville


Alakerran kahvila on auki kesäsunnuntaisin kello 11–15, yläkerrassa on vuosittain vaihtuva näyttely. Alakerrassa on järjestetty myös runoiltoja ja muita tilaisuuksia ja sitä voi myös vuokrata. Sunnuntaikahville poikkeaa yleensä muutamia kymmeniä kävijöitä

–Aika paljon on vakioasiakkaita, jotka käyvät joka sunnuntai, Vilén kertoo.

Vuosien varrella näyttelyissä on ollut jos jonkinlaista teemaa: yhtenä vuonna keskityttiin auralaisiin kauppoihin, yhtenä harrastuksiin. Kirkon täyttäessä 200 vuotta näyttely keskittyi sen historiaan.

–Itselleni on parhaiten jäänyt mieleen koulunäyttely, joka oli esillä vuosituhannen vaihteessa, kertoo Prunkkalan poikettavan toiminnassa alusta saakka mukana ollut Vilén.

Tänä vuonna näyttelyn teemana on Auran taajaman historia 1800–luvulta nykypäivään.

Näyttelyn komistus on Matti Suurosen tekemä pienoismalli Auran taajamasta. Pienoismalli esittää Auran taajamaa vuonna 1960 eli silloin kun Suuronen muutti itse Auraan.

Lapsuus mieleen


Taajaman ja Auran historiaan pureudutaan varsin monipuolisesti. Esillä on muun muassa paljon vanhoja valokuvia, lehtileikkeitä, mainoksia.

Lottien juhlavuosi on huomioitu ottamalla lottapuku mukaan näyttelyyn.

Yhteen nurkkaan on rakennettu kauppa ajalta, joka tuonee iäkkäämpien kävijöiden mieleen lapsuusmuistoja.

Menneisiin vuosikymmeniin mahtuu kaikenlaisia tapahtumia, osa hyvinkin ikäviä kuten Auran nahkatehtaan tulipalo, mistä voi lukea Viikkolehden uutisesta, silloin viellä nimeltään Kunnallinen Viikkolehti.