Ryijyt, raanut ja täkänät näytillä Kosken Kahviaitassa

0
Kahviaitan yläkerran näyttelytilan seinille on nosteltu näytille komeita ryijyjä, raanuja ja täkänöitä. Kuva: Tuomas Honkasalo

KOSKI. Kosken Kahviaitan näyttelyt ovat viihdyttäneet kahvi- ja taidehammasta kolottavien asiakkaiden mieltymyksiä jo vuosikymmenten ajan. Näyttelyjen kirjo on ollut mukavaa vaihtelua kahvilan pitäjillekin.

–Viime vuonna oli lelunäyttely ja tänä vuonna on ryijyt ja raanut sekä muut seinävaatteet. Koskelaiset tuovat tänne aina teeman mukaisia asioita näytille. Hyvin tämä on näin toiminut, kertoo Outi Yli-Liipola .

Ryijyjä ja raanuja roikkuu esillä kirjavana kokoelmana koko yläkerran täydeltä. Vanhimmat ovat jopa 1800-luvulta.

–Tässä on Patakosken Tuomolasta tullut seinävaate, jossa on vuosiluku 1874. Tämä on pelastettu autioituneesta talosta vintiltä. Siellä seinävaate oli ollut kylmässä rullalla vuosikymmenten ajan, Yli-Liipola kertoo.

Ryijyt ja raanut -näyttelyssä on esillä myös hienoja täkänöitä.

–Täkänät ovat kaksipuoleisia seinävaatteita. Toisella puolella kuvio on sama, mutta värit ovat käänteiset. Näiden tekeminen on vaatinut kyllä kovaa osaamista. Ovat isotöisiä, Yli-Liipola ihailee.

Seinävaatteiden kuviot ovat osittain hyvin perinteisiä ja mallit ovat toistuneet vuosikymmenten ajan samanlaisina, vaikkakin omiakin vapauksia on otettu suoran mallitoistamisen sijaan.

–Tässä 1970-luvun Kullan solki -ryijyssä nähdään selkeästi muutos kuvioissa ja aiheissa, Yli-Liipola kiinnittää huomion paljon abstraktimpaan ryijyyn.

Seitsemänkymmentälukulainen ryijy toimii hyvänä aasinsiltana tulevalle juhlavuodelle.

–Museokahvila Kahviaittaa on pidetty talkoilla pystyssä jo aika tovi. Ensi vuonna tämä täyttää 50 vuotta.

Näyttelyssä vieraillut Jani Korhonen ihasteli komeita ryijyjä, mutta kiinnitti erityisesti huomiota hyvin suorasanaisiin seinävaatteisiin, jotka olisivat käyneet myös pienistä pöytäliinoista.

–Kiinnitin erityisesti huomiota tuohon tekstiin, jossa kerrotaan, että ystävä parhainkin voi pettää. Ei ihan kauhean positiiviseen henkeen tehtyjä juttuja tässä, Korhonen naureskeli.

–Sortamatta souda, vaik olis vastatuulta, kerrotaan viereisessä elämänohjeessa.
Tuomas Honkasalo


 

Kosken Maaseutunaisten ylläpitämä Kahviaitta on auki kesäsunnuntaisin 11–18. Tällä viikolla Kosken Kohauksen vuoksi myös lauantaina 30.7. klo 11–18.