Sähköavusteinen läskipyörä tuo liikuntaan uudenlaisen ilon

0
Tuu Seikkailee -yrityksen reilu vuosi sitten perustanut Matti Kulmanen kehuu sähköavusteisen läskipyörän tuovan liikuntaan aivan uuden ulottuvuuden, kun matka taittuu jouhevasti ja siitä tulee nautinnollista.

ORIPÄÄ. Sähköllä varustettu läskipyörä näyttää ensisilmäyksellä melko painavalta ja ehkä vähän kömpelöltäkin. Kun sitten hyppää satulaan ja laittaa tehokkaimman avustustason päälle, sitä mennään eikä meinata. Ylämäki taittuu lähes sutien ja esteiden yli hurauttaa ihan huomaamatta.

Tuu Seikkailee -yrityksen reilu vuosi sitten perustanut oripääläinen Matti Kulmanen sanookin sähköläskin hiljentäneen monen epäilijän suut.

–Moni on huomannut, että tämä tuo aivan uuden ulottuvuuden, kun matka taittuu jouhevasti eikä vastatuulikaan haittaa. Liikunnasta tulee nautinnollista, hän kehuu.

Ja sitä hän juuri haluaa tarjota asiakkailleen: nautintoa ja liikkumisen iloa. Myös luonto on hänen sydäntään lähellä, ja sekin avautuu uudella tavalla, kun kivien ja juurien yli painelee paksurenkaisella pyörällä. Edes löysä hiekka ei hidasta menoa, kun kumissa on tarpeeksi leveyttä.

Oripäässä Kulmanen uskoo riittävän tarpeeksi reittejä ja myös nähtävää vaativampaankin makuun. Ulkopaikkakuntalaisia hän opastaa ihastelemaan Aurajoen alkua sekä Myllykylän Myllylähdettä.

–Reiteistä esimerkiksi Polvarinpolulla on sekä kapeaa että leveää väylää. Myös Pappisten suunnasta, Salpakeitaan alueelta löytyy monipuoliset maastot.

Tarjolla myös virkistyspäiviä

Idean sivutoimiselle yritykselleen Matti Kulmanen sanoo saaneensa jo jokunen vuosi sitten. Tällä hetkellä tallissa komeilee kuusi vuokrapyörää. Toistaiseksi niitä ei ole juuri tarvinnut huoltaa, vaan pelkkä pesu ja rasvaus on riittänyt. Muutaman renkaan hän on sentään joutunut vaihtamaan, mutta kuitenkin yllättävän vähän.

Kulmasen mukaan sähköavustin riittää parhaimmillaan noin 80 kilometrin reissuun, mutta jos haluaa pitää tehokkainta tasoa koko ajan päällä, matkan pituus putoaa puoleen. Myös talvella akun käyttömatka lyhenee, mutta silti se ei menoa haittaa.

–Kun akku säilytetään lämpimässä, se kestää kyllä pakkastakin.

Ulkopaikkakuntalaisen on hyvä ladata kännykkäänsä reittisovellus, josta näkee alueen pienimmätkin polut. Kännykän voi puolestaan kiinnittää pyörään erikseen laitettavaan telineeseen. Pyöräilemään voi lähteä myös vaikka koko perheen voimin, sillä Kulmasen tallista löytyy lastenistuin ja pieneen päähän sopiva kypärä.

Pyörävuokrauksen lisäksi Matti Kulmanen sanoo pitävänsä yrityksille ja yhdistyksille virkistyspäiviä. Sitä varten hänellä on myös kenttäkeitin, jolla voi valmistaa sopat tai vaikka joulupuurot 150 hengelle.