Säpinät sytytti Yläneen liekkeihin – Vanhat kulkupelit keräävät vuodesta toiseen ihailua

0
Vanhojen kulkupelien paraati kiinnosti niin isoja kuin pieniäkin. Jokaisella oli mahdollisuus äänestää omaa suosikkikulkupeliään neljässä eri kategoriassa; autot, traktorit, kuorma-autot ja mopot. Kuva: Tuomas Honkasalo.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen kylänraitti oli kuin Tokio konsanaan, kun Säpinät sai ihmiset liikkeelle. Vaikka vertaus on aika railakas, oli Yläneellä ihan oikeasti paljon porukkaa liikenteessä ja torilla oli suorastaan tungosta puolen päivän aikaan.

–Aamupäivä oli hieman rauhallisempaa, mutta nyt näyttää kyllä hyvältä. Kaikki myös kertoilevat, että muualla sataa, mutta meillä ei. Kävi ihan hyvä tuuri sen kanssa, kertoi Seppo Mattila Lions Club Yläneestä.

Mukana tapahtuman järjestelyissä oli myös Pöytyän kunta ja Yläneen yrittäjät.

Säpinöissä tavattiin tuttuja, ostettiin kaikkea tarpeellista ja turhaa torilta, kuunneltiin Ville Mäkimattilan ja Janina Lehtosen musisointia, pompittiin ilmatäytteisessä linnassa sekä laulettiin yhteislauluja kirkossa. Isoin ja selvästi odotetuin juttu oli vanhojen autojen, kuorma-autojen, traktorien ja mopojen paraati kylänraitin läpi. Autosuosikkiaan sai äänestää Facebookissa ja Pöytyän kunnan teltalla. Mielipiteitä oli monia.

–Yläne on syttynyt liekkeihin. Ihan mahtavaa, kun täällä on näin paljon elämää, säpinää ihan kirjaimellisesti, kertoivat kesäasukkaat Terhi ja Frans .

–Nämä autot ovat ihan hullun mahtavia pelejä, Frans innostui ja Terhi kertoi aikovansa äänestää yhtä kuorma-autoista.

Kirjaston pihalla oli hieman seesteisempää torihulinan jälkeen, vaikka pomppulinna piti osaltaan tunnelmaa markkinamaisena. Kirjaston poistokirjat kiinnostivat Elon perhettä.

–Me muutettiin tänne Yläneelle Liedosta kolme ja puoli vuotta sitten nimenomaan maaseudun rauhaan. Tällaiset tapahtumat ovat kuitenkin tosi tärkeitä Yläneelle ja sen kaltaisille paikoille. On mukava nähdä ihmisiä ja luoda sellaista yhteistä kylähenkeä, kertoivat Suvi ja Kari Elo .

–Pöytyällä ja Yläneelläkin kylät ovat aika pirstaleisesti sijoittuneet ja jokainen puuhailee vähän omiaan. Minusta on hyvä, että luodaan tällaisia matalan kynnyksen tapahtumia, joita on myös suhteellisen helppo järjestää. Yrittäjillekin nämä ovat tärkeitä. Joulun aikaankin Yläneelle voisi järjestää jotain yhteistä joulukatuajatusta. Tai vaikkapa niin, että tapahtuma kiertäisi kaikki Pöytyän keskukset, innostui Kari Elo suunnittelemaan.

Joulu ei kovinkaan monella ollut mielessä, sillä kun autoletka oli nähty, ponnahti Yläneen Saleen iso pulssi jäätelön ja limonaatin perässä olevaa kansaa. Autoletkan ihastelun lisäksi puheissa kuuli moottorisahataideihailua.

–Viime vuoden syyskuulla Yläneen kyläyhdistys järjesti puuveistostyöpajan, jonka ohjasti moninkertainen moottorisahaveistämisen Suomen mestari Juha Käkelä Ylöjärveltä. Avoimet kylät tapahtumasta asti näitä kurssilla valmistuneita patsaita on saanut äänestää, kertoi Ritva Harinen kyläyhdistyksestä.

Hienoimmaksi valittiin kurssin vetäjän tekemä Susikorento. Paikallista väriä edusti kolmanneksi sijoittuneen Markku Nurkkalan Karhu-patsas.