Valokuvaparit kertovat Tarvasjoen kylistä – Kotiseutumuseossa esillä osallistava näyttely

0
Kuvapari Satopään kylän Mattsonin torpasta. Kuva: Jarmo Satopää / Liedon museo

LIETO/Tarvasjoki. Tarvasjoen kotiseutumuseossa tehdään tänä kesänä kulttuurimaiseman muutoksesta kertovaa valokuvanäyttelyä yhdessä museokävijöiden kanssa.

Liedon museon kokoelmiin kuuluvat Tarvasjoen nuorisoseuran valokuvat on otettu 1900-luvun alussa eri puolilla Tarvasjokea. Näiden kuvien kopioihin voi tutustua museon näyttelyssä. Niitä voi ottaa myös mukaansa ja lähteä etsimään vanhaa kuvauspaikkaa. Ajatuksena on saada museovieraat kuvaamaan nykypäivän kuva vanhan rinnalle näyttelyyn laitettavaksi. Vanhan kuvan taakse on kirjoitettu toimintaohjeet. Kuvata voi kännykällä tai kameralla mahdollisimman tarkasti samasta paikasta kuin vanha kuva on otettu. Uuden kuvan voi lähettää Liedon museoon joko sähköpostina tai tekstiviestinä.

Lainamakasiinin näyttelytilan seinälle on kiinnitetty kuva Tarvasjoen pitäjänkartasta. Kartan ympärille tulee kuvapareja, joissa kylien kulttuurimaiseman muutos – tai muuttumattomuus – näkyy sadan vuoden aikajänteellä. Kuvaparit ovat nähtävinä myös suurempina museossa olevassa kansiossa.

Kotiseutuyhdistys Tarvaisten museo-opas Marita Saurén ohjeistaa kuvien ottamiseen liittyvissä asioissa. Hän pyytää allekirjoittamaan kuvaamiseen liittyvän talkootyölomakkeen museossa sekä ilmoittamaan jälkeenpäin kuvausreissuun käytetyn ajan.

–Valokuvanäyttely ja sen tekeminen yhdessä museokävijöiden kanssa liittyy Kotiseutuportaali-hankkeeseen, jonka Liedon museo aloitti vuonna 2020. Jokainen, joka kuvaa vanhalle kuvalle uuden parin, kartuttaa tietoa Tarvasjoen kulttuurimaiseman muutoksesta ja tuo sitä näkyväksi. Samalla hän tekee arvokasta talkootyötä museon hankkeessa. Museoon on koottu vuosikymmenien ajan paljon tietoa Liedon kylistä, niiden rinnalle tallennettavan uuden aineiston keräämisessä ovat vapaaehtoiset ja heidän tekemänsä työ olennaisessa osassa, kertoo museonjohtaja Leena Viskari Liedon museon tiedotteessa.

Jos itsellä on kotialbumissa vanhoja tunnistettuja valokuvia Tarvasjoelta, voi sellaisellekin ottaa uuden kuvan pariksi. Vanhan kuvan voi tuoda museolle digitoitavaksi tai digitoida sen itse esimerkiksi valokuvaamalla. Kuvien lähettämisen yhteydessä tulee kertoa kuvauspaikka (kylä ja sijainti) mahdollisimman tarkkaan, jotta kuva osataan sijoittaa oikein kartalle. Tällä hetkellä kaivataan vanhoja kuvia ainakin Hungerlan, Kankareen, Kättylän ja Tuorilan kylistä.

–Tarvasjoen kotiseutumuseo on avoinna sunnuntaisin elokuun loppuun asti, joten kuvia ehtii hyvin vielä hakea tämän kesän aikana. Itse kuvien ottamisella ei ole niin kiire, sillä varsinkin puuston piilossa olevien rakennusten kuvaaminen onnistuu parhaiten syksyllä lehtien pudottua, muistuttaa Leena Viskari.

Ensi kesänä nähdään, kuinka paljon kuvapareja on saatu ja millaiseksi näyttely on muodostunut.

Liedon kotiseutuportaali – avain kyliin ja kulmakuntiin -hanke on saanut rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020.

Tarvasjoen kotiseutumuseo on avoinna sunnuntaisin kello 11–15 elokuun loppuun asti. Myös Tarvasjoen kirkkoon on mahdollista päästä tutustumaan museon aukioloaikana. Museon avoinna pidosta huolehtivat Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry. ja Liedon museo. Museossa on pieni museopuoti ja kahvio. Museoon on vapaa pääsy.