Aila Lepistöstä köntystelevä kunniakoskelainen

0
Tuore Kosken köntys Aila Lepistö pääsi ketterästi Heikki Rantasen vuoden 1973-mallisen Suzukin kyytiin. (Kuva: Asko Virtanen)

KOSKI. Aila Lepistö sai kohausviikonloppuna kaksikin hienoa kunnianosoitusta. Perjantaina Auranmaan Nuorkauppakamarin edustajat kävivät ojentamassa Lepistölle kunniakirjan Auranmaan positiivisin -kisan voitosta. Lauantaina Lepistö asteli esiintymislavalle ja veti päälleen Kosken Köntyksen kunniapaidan.

–Pitääkö nyt alkaa klenkkaamaan, Lepistö kommentoi voittonsa jälkeen, naurussa suin niin kuin yleensäkin.

Ennen voittajan julistamista elinvoimajohtaja Jaakko Salmi ja koskelaisseuran Piika Vainio kertoivat köntyksestä asioita, joita moni ei varmaankaan Lepistöstä tiennyt.

Koulunsa Lepistö ehti käydä Tapalan koulussa, joka on lakkautettu jo 1960–luvulla. Koulun jälkeen hän hankki radioasentajan koulutuksen ja työskenteli Salossa Mobiralla 20 vuotta ennen kuin ryhtyi Seon yrittäjäksi vuonna 1998.

Vapaa-ajallaan Lepistö on ehtinyt muun muassa osallistumaan Pirkan pyöräilyyn, melomaan ja kiertämään tanssilavoja.

Piika Vainion mukaan Lepistön tuplapotti ei ollut suunniteltu juttu, sillä Köntyksen valinta päätettiin jo toukokuussa.

Yleensä kohausta työpaikallaan juhliva Lepistö ehti kunnianosoitusten vastaanottamisen lisäksi myös Heikki Rantasen vuoden 1973 Suzukin kyytiin ja piipahtaa palvelukeskuksessa.

Lähestyvät eduskuntavaalit näkyivät Kohauksessa, missä myös monet puolueet esittelivät toimintaansa. Myös Kosken maaseutumaisuus oli esillä esimerkiksi Metsäpalvelu Jallin osastolla, missä oli mahdollista arvuutella pöllin halkaisijaa.

–Tosin lähelle ovat ihmiset arvanneet, kolmen tai neljän sentin päähän oikeasta, Osmo Jalli kertoi.

Vanhalla pääsee

Kohaus keräsi Kosken kaduille sankan väkijoukon. Monia tuntui kiinnostavan vanhojen autojen kulkue, josta on pikku hiljaa tullut Kohauksen tärkeimpiä vetonauloja.

Reino -pojalle välipalaa tarjoillut Heli Koskinen kertoi, että Kohaukseen vetivät nimenomaan vanhat autot, mies ja pikkuveli kun ovat mukana kulkueessa.

Vanhojen autojen lisäksi Kohaukseen vetävät tunnetusti myös vanhat tutut, minkä totesivat myös Aapo Kallio ja Tapani Rantanen .

–Kuulun Kosken yrittäjiin, joten olen ollut mukana myös tapahtuman järjestelyissä. Kyllähän tänne pitää tulla, kun kaikki koskelaiset ovat täällä, Rantanen sanoi.

–Vanhat tutut ja vanhat autot vetävät Kohaukseen, kertoi Aapo Kallio.

Teija Pohjola ja Kalevi Pohjola olivat ensimmäistä kertaa Kohauksessa.

–Tarvasjoelta tultiin varsinkin autoja katsomaan. Olen itse mersumiehiä ja minulla on ollut samanlainen pystylyhty kuin mitä kulkueessakin nähtiin, Kalevi Pohjola kertoi.

Kahdella tai neljällä pyörällä

Esko Lehtonen , Marjo Lehtisaari ja Pomelo -koira olivat saapuneet kohaukseen vuoden 1955-mallisella Chevillä, joka oli entisöity viimeisen päälle.

–Kolme vuotta tein remonttia ja nyt auto on viimeisen päälle kunnossa ja hyvä ajaa. Entisöiminen on yhtä hauskaa kuin ajaminenkin. Kotona on vuoden 1932-mallinen Chevy, mutta se on vielä vähän vaiheessa, Lehtonen kertoi.

Ruskolta Koskelle ajellut Lehtonen on kokenut kohauksen kävijä. Kulkupeli vaan oli nyt eri kuin viimeksi.

–Viimeksi osallistuttiin moottoripyörällä, nyt tultiin autolla, Lehtonen kertoi.

Katso driftingtunnelmia Kosken Kohauksesta, video: Simo Päivärinta