Elämä ei ole 100-vuotiaan mielestä hassumpaa, kunhan kuulo vaan pelaisi

0
Teemu Laine antoi haastattelun hoivakoti Kotikarpalossa.

PÖYTYÄ / Kyrö. Teemu Laine on asunut Kyrössä palvelutalo Kotikarpalossa juhannuksesta lähtien. Ikäisekseen mies astelee reippaasti ja puhelee kuuluvalla äänellä.

Elämä Kotikarpalossa ei ole Laineen mukaan hassumpaa ja ruokakin on hyvää, mutta hyvän kuulon hän haluaisi takaisin. Pelkona kun on, että vieraat lakkaavat käymästä, jos isäntä ei ennen pitkää saa selvää heidän puheestaan.

Laine kaipaa juttuseuraa, sillä nuoren Irja-vaimon, 98, piti jäädä kotitilalle Ylitaloon, Pöytyän Naaranojalle. Vaimon muutosta on ollut puhetta, mutta Kotikarpalosta ei ole vielä järjestynyt tilaa.

Ilonpilkettä silmäkulmassa

Kuulon ohella Teemu Laineen muisti alkoi tehdä tepposiaan viime keväänä. Hän huomasi sen itsekin ja tuumi tarvitsevansa hoivapaikkaa. Mutta vaivoista viis, 100-vuotispäivän viettäminen on tuntunut hänestä mukavalta ajatukselta.

Pitkän iän salaisuus paljastuu Lainetta katsellessa ja kuunnellessa. Mies rupattelee asiasta kuin asiasta pilkettä silmäkulmassaan ja innostuu tutkimaan toimittajan kameraa. Hän kertoo harrastaneensa valokuvausta, noin 80 vuotta sitten.

Elämäntyönsä Laine on tehnyt maanviljelijänä. Talvet kuluivat metsänhoidossa. Vapaa-ajalla mieluisaa puuhaa on ollut pyöräily Huovin-lenkillä.

– Mutta onkos Irja keittänyt salin puolelle kahvit, tuolista lähtöä tekevä Laine tuumaa kesken jutustelun ja kehottaa lähtemään mukaan.

Mies hymähtää, kun muut joutuvat kertomaan, ettei paikalla ole Irjaa, salia eikä jutustelulle saada vauhtia kahvista.

Onneksi kahvia ja kakkua on tarjolla tänään perjantaina läheisten saapuessa juhlimaan 100-vuotiasta Kotikarpaloon. Luvassa on tuplakekkerit; lastenlastenlapsista Matiaksella on sama syntymäpäivä, 12.8. Hän täyttää 15 vuotta.

Kaksi matkaa ulkomaille

Teemu Laine on Pöytyän viimeisiä elossa olevia sotaveteraaneja. Pöytyän Sotaveteraanien puheenjohtaja Reino Kallion mukaan yhdistyksessä on kaikkiaan kolme sotaveteraanitunnuksen omaavaa jäsentä.

Sota-asioita Laine ei ole juuri halunnut muistella. Kerran eräästä koulusta kysyttiin, josko hän tulisi itsenäisyyspäivänä kertomaan rintamamuistojaan. Laine kieltäytyi todeten, ettei lapsille sovi puhua sodasta. Ei ihme, sillä Laineen kaksi veljeä kaatuivat ja sama kohtalo oli hänenkin kohdallaan kiinni vain muutamasta millimetristä.

Sotamuistelun sijaan hän on aina tykännyt leikkiä lasten kanssa – jopa niin paljon, että Irja-vaimo sanoi joskus unohtaneensa leikitystaidon, kun ei ollut sitä Teemun rinnalla tarvinnut.

Koti on ollut Laineelle maailman mukavimpia paikkoja. Sotareissun lisäksi hän on käynyt tiettävästi vain kerran ulkomailla, kun sai leikkuupuimurin hankinnan myötä Ranskan-matkan.

Päivänsankari

Teemu Laine

Syntynyt 12.8.1922

Vaimo Irja Laine

Kaksi lasta, viisi lastenlasta ja 13 lastenlastenlasta.

Pöytyäläinen sotaveteraani

Osallistui jatkosotaan muun muassa Karhumäellä ja Ihantalassa

Edit 12.8.2022 kello 9.18: Tekstistä on muutettu kohdat, joissa kerrottiin Teemu Laineen olevan todennäköisesti viimeinen elossa oleva pöytyäläinen sotaveteraani. Pöytyän Sotaveteraaneissa on kaikkiaan kolme sotaveteraanitunnuksen omaavaa jäsentä.