Retkeilyhenkiset Loukonkulman martat taitavat grillaamisen vaikka kaatosateessa

0
Inka Rindell seurasi, kun Tiina Laaksonen ja Oili Korpialho tekivät tulet Paljasjalkapolun varrella olevalle grillauspaikalle.

PÖYTYÄ. Yhteisöllisyys on Tiina Laaksoselle ja Oili Korpiaholle tärkein tekijä, joka sitoo heidät Loukonkulman Marttayhdistykseen. Innostusta yhteisöllisyyden vaalimiseen heillä tosiaan riittää ainakin sen perustella, että molemmat astelivat Martan päivän kunniaksi Killanmäeltä alkavan Paljasjalkapolun puolivälissä olevalle laavulle, vaikka vettä satoi saavista kaataen. Mukanaan kaksikolla oli pikkumartta, nelivuotias Inka Rindell .

Korpialhon mukaan polun kiertäminen paljain varpain on mukava kokemus kuivalla kelillä, mutta tällä kertaa oli turvauduttava saappaisiin.

Marttatoiminnan ohella Laaksonen ja Korpialho ovat olleet partioleireillä seuraamassa, kuinka nuotio syttyy vaikeissakin olosuhteissa. Niinpä liekki leimahti Korpiahon pidellessä sateenvarjoa ja Laaksosen raapiessa tikkuja.

Molemmat olivat taidoistaan iloisesti yllättyneitä. Varmuuden vuoksi he olivat keittäneet kahvit termospulloon jo kotona. Siten olisi ollut jotakin lämmikettä, jos nuotiopuuha olisi jäänyt savutuksen asteelle.

Mitäpä martoille kuuluu?

– Liikkeellelähtö on ollut kankeaa koronan jälkeen. Meillä on aika paljon iäkästä väkeä, eivätkä he ole vielä oikein uskaltaneet lähteä liikkeelle, Tiina Laaksonen kertoo.

Loukonkulman Marttayhdistykseen kuuluu reilut 40 henkeä. Suurimpia haasteita jäsenrintamalla on nuorten aikuisten houkuttelu mukaan. Laaksonen ja Korpialho kertovat monien käyvän lapsena martoissa, mutta 15 ikävuoden tienoilla into tahtoo hiipua. Se on naisten mielestä ymmärrettävää, koska harrastuksia ja muita vapaa-ajanviettomahdollisuuksia on vaikka millä mitalla.

– Omassa lapsuudessani ja nuoruudessani marttojen retket olivat upeita kokemuksia. Niihin osallistui paljon ihmisiä. Matkustelu oli siihen aikaan harvinaista, Laaksonen sanoo.

Vipinää Loukonkulman Marttayhdistyksen kotikulmille tuovat Kymppi-Katto Areenalla järjestettävät superpesisottelut, mutta Kaulanperän koulun sulku on heidän mielestään harmillinen juttu. Martat pitivät koululla perinteisesti syysmuotinäytöksen ja ensimmäisenä adventtina he sekä kyläyhdistyksen väki järjestivät opinahjon luona joulukuusen valojen sytyttäjäiset puurotarjoilun kera.

– Ehkäpä meidän pitää siirtää jouluvalojen sytyttäjäiset pesäpallokentälle, Laaksonen ideoi.