Maataloudessa monta muuttujaa

0

Ensimmäiset puimurit ovat jo ilmestyneet Auranmaan pelloille. Keväällä kylvöjä tehtiin hyvin epävarmoissa tunnelmissa, kun lannoitteiden hinnat ja saatavuus tuottivat ongelmia, samoin polttoaineen korkea hinta. Toisaalta viljan hinta oli nousussa.

Epävarmuustekijöitä riittää myös nyt sadonkorjuuaikaan. Viljan hinta saattaa laskea merkittävästikin, jos laivareitti Mustaltamereltä maailmalle saadaan auki, mikä tietysti sinänsä olisi positiivinen asia.

Maanviljelijät katsovat erityisen huolestuneina myös sääennustuksia, sillä polttoaineiden korkeiden hintojen vuoksi olisi todella tärkeää, että vilja saataisiin korjattua kuivana ja kuivurissa palaisi kallista öljyä mahdollisimman vähän. Vielä toistaiseksi näyttää siltä, että edellytykset hyvään sadonkorjuuseen ovat olemassa.

Epävakaa maailmanpoliittinen tilanne on saanut suomalaiset havahtumaan siihen, kuinka tärkeä asia on, että ruokaa saadaan omasta maasta. Kotimaisen ruuantuotannon arvostus on noussut, mutta paljon olisi vielä tehtävää. Vaikka ruuan hinta on noussut niin, että sen jo todella huomaa kukkarossa, korotuksesta vain murto-osa valuu alkutuottajalle saakka.

Näillä leveysasteilla maanviljelys tarvitsee väistämättä julkista tukea pärjätäkseen globaalia kilpailua vastaan. Viime kädessä maataloudelle maksettu tuki on tukea kuluttajalle. Julkisen vallan onkin pidettävä huolta siitä, että maanviljelys kannattaa Suomessa jatkossakin. Viljelijöiden itsensä taas on huolehdittava siitä, että toiminta kehittyy ja uusia innovaatioita tehdään.