Myllytupa uudistuu vanhaan tapaan

0
Piika Vainio käyttää purkutöissä hengityssuojaa, sillä vanha purueriste pölyää reilusti. (Kuva: Koskelaisseura)

KOSKI. Koskelaisseuran ylläpitämä Myllytupa on nähnyt jo paljon remontteeraamista, mutta vanhassa talossa riittää korjauslistaa.

–Saimme tämän käyttöömme, kun kunta lunasti rakennuksen Saaren perikunnalta keväällä 2020. Yläpäätyä on korjattu 2014. Se ei ole hirsirakenteinen, vaan laudoista tehty. Se oli painunut maahan, korjaamiseen saatiin Museovirastoltakin tukea. Nyt siellä on sellainen tilanne, että kaikki lattiat ovat pois ja hommia tehdään pieteetillä alusta asti uudestaan, kertoo Koskelaisseuran puheenjohtaja Piika Vainio.

Remontin tarvetta on lisännyt lattiasieni.

–Viime syksynä purettiin ylimmän kamarin lattia, siellä oli lattiasieni. Nyt tutkittiin toinenkin lattia ja sekin menee uusiksi. Piippu ja muuri pitää perustaa uudestaan, sillä siellä oli lankkupeti, joka oli täysin laho ja muuri oli romahtanut. Piippua ja muuria ei varmaan nyt ainakaan heti tehdä uudestaan, mutta pohja valetaan kuitenkin valmiiksi, Vainio luettelee korjauskohteita.

Vähän ostoskanavatyyliin voisi todeta, että eikä siinä vielä kaikki, sillä seiniäkin täytyy suoristaa, kun ovat alkaneet vinoilemaan.

Uretaanit ja pikaliimat jäävät koskelaisseuralaisilta rautakauppaan. Kaikkea remontoidaan vanhaa kunnioittaen. Projektiin on saatu masinoitua myös timpuri, eli ihan pelkästään seuran voimin ei kaikkea tehdä.

–Ahon Kallelta saatiin konsultaatioapua jo syksyllä. Keväällä hän osallistui työpanoksellaankin talkoisiin. Kallelta löytyy taitoa ja työssä tarvittavat työkalut, kuten tunkit ja vielä puutavaraakin, Vainio sanoo.

Purkutyötä on tehnyt pari henkilöä kerrallaan. Astmaatikot on jätetty niistä hommista pois, sillä purueriste pöllyää paljon. Pilaantunut puru ja puutavara menevät polttolaitokselle.

Jätemaatakin täytyy lapioida pois.

–Tämä on vuosien projekti eikä talkootyölle taida näkyä loppua. Mutta se on sen arvoista. Myllyranta on ollut kuin pieni kylä täynnä rakennuksia ja elämää neljän myllyn ja yhden sahan voimin. Olisi suorastaan häpeällistä, jos tämäkin olisi päästetty lahoamaan yrittämättä pelastaa rakennusta edes jonkinlaiseen käyttöön kertomaan entisajoista, Vainio valottaa motivaatiota talkootöihin.

Koskelaisseura on itse nimennyt entisen Saaren myllyn myllärin asunnon Myllytuvaksi. Toiminta talossa lakkasi 1965.

–Kunta on lupautunut maksamaan sähköt ja jätehuollon. Lisäksi tekninen lautakunta budjetoi pieniä summia remontin materiaalikuluihin, Vainio selventää.

Tuomas Honkasalo