Opettajista on pulaa – Viimeiset rekrytoinnit hetkeä ennen syyslukukauden alkua

0
Riihikosken yhtenäiskoulu.

PÖYTYÄ / Riihikoski. Riihikosken yhtenäiskoulun rehtori Minna Savo kertoo keskiviikkona käynnistyvän syyslukukauden poikkeavan aiemmista siten, että opettajia on entistä vaikeampi löytää virkoihin ja etenkin sijaisiksi. Rekrytointiongelma koskee useita suomalaisia kouluja.

Perjantaina Savo soitteli resurssiopettajan rekrytointiin liittyviä puheluita. Muilta osin rekrytointiasiat olivat rehtorin mukaan mallillaan, joskin sijaistarjonta huolettaa häntä.

Vielä jokin aika sitten koulujen sijaislistoille ilmoittautui monia opiskelijoita, mutta sittemmin tilanne on muuttunut. Savo arvelee, että taustalla saattaa olla opiskelutahdin kiihtyminen yliopistoissa tai sitten jokin muu syy, jonka vuoksi korkeakouluista ei enää tulla pistäytymään työelämään samaan tapaan kuin ennen.

Sijaisten tarve voi olla suurikin, jos koronatartunnat lisääntyvät syksyn tullen. Savo toivoo sen osoittautuvan turhaksi huoleksi ja taudin hiipuvan, jotta kaikki yhtenäiskoululaiset pääsisivät viimeinkin tutustumaan toisiinsa – niin oppilaat kuin opettajatkin.

Resurssit ovat tervetulleita

Jos pandemiasta pitää kaivaa jotakin hyvää, niin Minna Savon mielestä sellainen asia on valtionhallinnon varoilla tuetut resurssiopettajat. Heitä on palkattu kouluihin, jotta korona-ajan haitat jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Resurssiopettajat antavat potkua myös Riihikosken yhtenäiskoulun arkeen. Savo toivoo, etteivät resurssiopettajat jäisi pelkäksi korona-ajan ilmiöksi. Hänen mielestään tällaista lisävoimaa kaivataan koulumaailmassa jatkossakin.

Pöytyän päättäjiä rehtori kiittelee siitä, että kouluasioihin löytyy voimavaroja ja ne pyritään hoitamaan kunnassa parhaalla mahdollisella tavalla. Näkyvimpiä osoituksia ovat upouusi Elisenvaaran koulutalo sekä merkittävät panostukset Riihikosken yhtenäiskoulun kiinteistöön.

Keskeisenä tavoitteena Savo pitää ryhmäkokojen säilyttämistä kohtuullisina. Siten suurikin koulu tuntuu kodikkaalta ja työrauha säilyy.

Toive oppilaiden vanhemmille

Kesän mittaan Minna Savoon on otettu useasti yhteyttä ja ilmoitettu Riihikosken yhtenäiskoulun katolla kiipeilevistä oppilaista. Ilmiön taustalla on videosovellus TikTokissa leviävä haaste, joka yllyttää moisiin tekoihin.

Kiipeilijät ovat tallentuneet valvontakameroihin. Savo toivoo vanhempien keskustelevan asiasta lasten sekä nuorten kanssa ja kiipeilyn loppuvan, ennen kuin mitään vakavaa sattuu.

Rehtori muistuttaa kattojen olevan vaarallisia kiipeilypaikkoja. Niihin on asennettu esimerkiksi lumiesteitä, joihin voi helposti kompastua ja sen myötä pudota.