Rakennemuutoksen keskellä

0

Kyrön maamerkkeihin 150 vuotta kuulunut saha hiljeni kesällä. Valtaisa 20 hehtaarin tontti lähes keskellä kylää odottaa nyt uutta aikaa ja uusia suunnitelmia. Metsä toki kasvaa jatkossakin ja puuta sahataan, mutta nyt sahaaminen tapahtuu Raumalla kaupungin kupeessa.

Sahan hiljeneminen on osa laajempaa rakennemuutosta, missä yksiköt suurenevat ja yritykset hakeutuvat lähemmäs kaupunkiseutuja. Keskittämisen eduista voidaan olla montaa mieltä, mutta se on tosiasia, johon maaseudulla on sopeuduttava. Elinkeinoelämän olemukseen kuuluu, että muutos on jatkuvaa.

Maaseudun elinvoiman kannalta meneillään on monenlaisia muutoksia, joista osa on positiivisia, osa negatiivisia. Energian hinnan nousu kirpaisee maaseudulla kovemmin kuin kaupungeissa. Suurin osa taloista lämpiää ainakin osin sähköllä tai öljyllä, joten asuminen kallistuu. Polttoaineen hinta kirpaisee sekin, sillä oma auto on välttämättömyys.

Toisaalta etätöiden yleistyminen ja yleisten elämänarvojen muutos tekevät maaseudusta entistä houkuttelevamman paikan elää ja yrittää. Tonttimaa on edullista ja tontteja on hyvin tarjolla niin yksityisille kuin yrityksillekin.

Vuodenvaihteessa voimaan tuleva sote tekee kunnista ennen kaikkea sivistys- ja elinvoimakuntia. Kunta, joka onnistuu brändäämään itsensä parhaiten, voittaa kilpailun veroeuroja tuovista yrityksistä ja asukkaista. Tässä kilpailussa Pöytyällä on hyvät mahdollisuudet pärjätä, kunhan elinkeinopolitiikka on riittävän aktiivista.