Suurilassa tasokasta oopperaa ja rentoa meininkiä

0
Ilkka Hämäläinen, Niina Ahola, Tiina-Maija Koskela, Nicholas Söderlund sekä säestäjä Pasi Helin vastasivat esityksistä. (Kuva: Eero Syrjälä)

LIETO/Tarvasjoki. Suurilan kyläyhdistys järjesti sunnuntaina onnistuneesti Suurilan Oopperajuhlat jo kolmannentoista kerran. Yli 40 vuotta toimineen kyläyhdistyksen juhliin saapui tällä kertaa noin 250 kuulijaa. Juhla oli viihdyttävä ja lämminhenkinen, vailla kaikkea oopperaan miellettyä jäykkyyttä. Esitysten taso oli erinomainen.

Suurilan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Nicholas Söderlund , joka on ollut mukana alusta lähtien, kertoi juhlien lähteneen liikkeelle pyynnöstä, että hän tulisi laulamaan muutaman ooppera-aarian ja kertomaan oopperasta taiteenlajina ihmisille, jotka eivät ole tottuneita oopperakävijöitä.

–Siitä lähtien hommaa on jatkettu siten, että kyläyhdistys järjestää puitteet ja Söderlund hoitaa juhlien taiteellisen puolen esiintyjineen.

Kytkös Tarvasjokeen juontaa juurensa Nicholas Söderlundin nuoruuteen. Hän on taustaltaan kirkkomuusikko ja alkoi tekemään kanttorin tuurauksia jo 15–vuotiaana. Tarvasjoki oli ensimmäinen paikka kanttorin sijaisena.

Esiintyjiä Suurilan Oopperajuhliin on ollut Söderlundin mukaan helppo saada. Ennemminkin häneltä on tultu kollegoiden taholta kyselemään, että mikä se onkaan se juhla siellä jossain missä esiintyjät kertovat olevan niin mukavaa.

Basso Nicholas Söderlundin lisäksi esiintyjäkaartissa oli tällä kertaa sopraanot Tiina-Maija Koskela ja Niina Ahola sekä tenori Ilkka Hämäläinen . Hämäläinen oli ensimmäistä kertaa Suurilassa esiintymässä. Koskela on kiinnitettynä Kansallisoopperaan, hän toimii siellä lisäksi lauluosaston johtajana.

Niina Ahola teki pitkän, yli neljännesvuosisadan uran Suomen Kansallisoopperassa. Ilkka Hämäläisellä on juuri alkanut neljäs eläkevuosi samasta oopperatalosta. Säestyksestä vastasi pianisti Pasi Helin . Suurilan Oopperajuhlan kepeään tunnelmaan sopi hyvin myös pääskysten muutamat yritykset osallistua säestykseen.

Ei onnentoivotuksia


–Esiintyjälle ei saa koskaan toivottaa onnea, Ilkka Hämäläinen kertoi oopperan ja musiikkiteatterin käytännöistä.

Eri kielialueilla onnentoivottaminen kierretään eri tavoilla

–Saksalaisella kielialueella toivotetaan paholaisia poistumaan niskasta. Italialaiset sanovat esiintyjälle, että suden suuhun. Siihen voi lavalle menijä vastata, että tapetaan se. Englantilaiset taas kehottavat katkaisemaan jalan. Tämä toivotus todennäköisesti juontaa juurensa muinaiseen kreikkaa, missä suosiota osoitettiin tömistämällä jalkoja tai paukuttamalla edessä olevaa tuolia niin, että sen jalka saattoi katketa.

Suosikkitoivotuksensa Hämäläinen kertoi kuitenkin löytyvän Ranskasta ja Espanjasta, missä toivotetaan silkkaa paskaa. Tämä toivotus on tietenkin lähtöisin siitä, että mitä pidemmät suosionosoitukset esiintyjä saa, sitä enemmän ehti ulkona odottava hevonen ulostaa.

Iltapäivän aikana kuultiin kohtauksia ja lauluja yhdestätoista eri oopperasta tai musikaalista. Hienojen esitysten tueksi yleisölle kerrottiin kulloisenkin oopperan juoni lyhykäisyydessään huumorilla höystettynä, mikä osaltaan helpotti esitysten seuraamista.