Taitoa, tarkkuutta ja yhteispeliä

0
Sipoon Savijärven kartanon tiluksilla kisattiin shetlanninponien valjakkomestaruuksista.

AURA. Valjakosta tuli toimittajalle aivan ensimmäisenä mieleen koiravaljakko ja harmaanvalkoiset huskyt.

–Se taitaa olla aika yleinen ensivaikutelma, mutta kyllä tässä on kyse hevosvaljakosta. Ihminen on kyllä kyydissä, mutta vetojuhtana toimii hevonen tai poni, kertoo valjakko-ohjastaja Taru Pentikäinen . Tässä tapauksessa kyseessä on poni, jonka nimi on Poni.

–Tämä poni tuli meille ihan varsana. Sitä sanottiin vain poniksi, siitä jäi sen yksinkertainen nimi, Pentikäinen naurahtaa.

Hevosvaljakon ohjastaminen vaatii tarkkuutta, taitoa sekä hyvää yhteispeliä hevosen kanssa. Pentikäisellä ja Ponilla yhteispeli tuntuu olevan hallussa. Sipoon kansallisissa valjakkokisoissa Pentikäinen ja Poni veivät sarjassaan voiton. SM-titteleitä ei ponisarjoissa vielä myönnetä. Niistä kisailevat hevosvaljakot.

Kolmena päivänä


–Kisat olivat kolmipäiväiset. Lopputulos koostui kolmesta osasta eli koulukokeesta, kestävyyskokeesta ja tarkkuusajosta, Pentikäinen selventää.

Koulukokeessa mitataan hevosen kuuliaisuutta ja ajurin ajotaitoa. Tämä osa pisteytetään tuomaripisteillä. Kaksi muuta osakoetta ovat nopeudesta kiinni.

–Kestävyyskokeessa mennään poneilla noin viiden kilometrin matka, jonka lisäksi on estealueita, joiden läpi pitää selviytyä kunnialla. Koe vaatii ponilta voimaa ja päättäväisyyttä. Viimeinen osakoe on tarkkuuskoe, jossa pitää pujotella rata ahtaiden porttien läpi. Kärryjen molemmin puolin on 15 senttiä tilaa, kun menee portin keskeltä läpi, Pentikäinen kertoo. Portit ovat oikeasti kartioita, joiden päällä on pallo. Jos pallo tippuu, lisätään aikaan aina virhepistelisä.

Ikuinen hevostyttö


Kolmen pienen lapsen äidille harrastaminen ei ole mikään perusjuttu, mutta Pentikäinen on ottanut treenaamiseen lapset mukaan.

–Pääasiassa ajan treeniä kotitiellä. Pieni tytär on kyydissä ja pojat ajavat polkupyörillä mukana. Kyllä siinä pysyy ainakin polkemiskunto kunnossa, Pentikäinen hymyilee.

Hän tunnustaa olevansa ikuinen hevostyttö.

–Olen pienestä tytöstä asti ollut hevosten kanssa. Ratsastaminen on vaihtunut valjakkotouhuun. Käyn kerran kuukaudessa valmennuksessa, Pentikäinen valottaa taustoja.

–Seuraavaksi suunnittelin siirtyväni valjakkoajamiseen hevosen kanssa, Pentikäinen suunnittelee.

Poni ei jäisi silti paitsioon, mutta Pentikäinen kaipaa selvästi jo lisähaastetta valjakkotouhuissa.