Tuulivoimaa on vaikea mahduttaa Pöytyälle – Myös aurinkovoimayhtiöt ovat kiinnostuneet alueesta

0
Marttilan Verhonkulman tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on 210 metriä. Tällaisten myllyjen ja asutuksen väliin edellytetään Pöytyällä 2,1 kilometrin suojaetäisyyttä.

PÖYTYÄ. Pöytyän kunnanvaltuusto käsittelee näillä näkymin syyskuun kokouksessaan tuulivoiman rakentamiskriteerejä. Toive kriteerien tarkistamisesta on lähtöisin maanomistajilta.

Valtuusto päätti vuonna 2015, että tuulivoimalan etäisyys asutuksesta pitää olla vähintään kymmenkertainen voimalan siiven kärjestä mitattuun kokonaiskorkeuteen nähden, paitsi jos minimietäisyyttä lähempänä asuvat myöntävät luvan poiketa säännöstä. Etäisyysvaatimus ei koske tuulivoimaloita, joiden napakorkeus on korkeintaan 80 metriä ja enimmäisteho enintään yksi megawatti.

Käytännössä valtuuston linjaus estää tuulivoimapuistojen rakentamisen Pöytyälle. Esimerkiksi Marttilan Verhonkulman tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on 210 metriä. Pöytyän linjaus edellyttää sen korkuisille myllyille 2 100 metrin minimietäisyyttä asutukseen. Varsinais-Suomen liiton laatimassa maakuntakaavassa Pöytyälle on merkitty kolme tuulivoimala-aluetta: Santinkulma, Ortenoja ja Maanpäänkulma.

Pöytyän kunnanjohtaja Mika Joen mukaan tuulivoimayhtiöt eivät ole olleet kesän aikana yhteyksissä kuntaan. Joki on huomannut, että tuulivoimarakentaminen keskittyy tällä hetkellä Pohjanmaalle. Sen sijaan aurinkovoimayhtiöt ovat kääntäneet katseensa eteläiseen sekä lounaiseen Suomeen. Auringonvalon lisäksi niitä houkuttelee lähellä oleva asiakaskunta.

Mitä mieltä kunnanjohtaja on tuulivoimasta?

Mika Joki toteaa, että tuulivoimarakentamista koskevista periaatteista päättävät poliitikot eikä kunnanjohtaja.

– Sen verran voin todeta, että mielestäni Suomen tulee päästä nykyisessä maailmantilanteessa energiaomavaraiseksi, Joki sanoo.

Hänen mielestään jokaisen kannattaa pohtia, miten energiaomavaraisuus olisi saavutettavissa.