Yleisurheilun EM-kisoissa menestyttiin koskelaisopein

0
Wilma Murron valmentaja Jarno Koivunen onnitteli Tuomas Sallista Sallisen valmentaman kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän EM-hopean varmistuttua.Sallisen tavoin myös Koivusella on kytköksiä Koskelle. Kuva: Jesse Väänänen.

KOSKI. Yleisurheilun EM-kisoista Münchenistä tuli suomalaisille menestystä, jollaisella ei vuosiin ole päästy herkuttelemaan. Koskelaisittain kisat olivat poikkeuksellisen herkulliset, sillä neljästä suomalaismitalistista kolmen taustalta löytyy kytköksiä Koskelle. Eri uutismediat riensivätkin asiasta jo kisojen aikana kertomaan.

Kisoissa paikan päällä ollut Kosken Kaiun Esko Heikkinen arvelee käynnistäneensä koko keskustelun urheilijoiden kytköksistä Koskelle ja Kosken Kaikuun. Hän jakoi kisojen aikana sosiaalisessa mediassa Münchenin olympiastadionilta kuvan, josta kehotti bongaamaan koskelaisen.

–Veikkaan, että asukaslukuun suhteutettuna ei löydy toista paikkakuntaa, jonne olisi yhtä paljon kytköksiä kuin meille Koskelle, Heikkinen sanoo.

Eivätkä kytkökset ihan hakemalla haettuja ole. Koskelaiselle Tuomas Salliselle EM-kisat olivat valmennusuran tähänastinen huippuhetki: Sallisen valmentama kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä loikki EM-hopeaa Suomen ennätystuloksella 14,64.

–Tämäntyyppinen onnistuminen olisi ollut täysin mahdollista jo MM-kisoissa heinäkuussa. Mutta kisoissa pitää olla myös tuuria ja nyt sitä oli, Sallinen iloitsee.

SALLISEN toisen valmennettavan, korkeushyppääjä Ella Junnilan kisareissu meni pommiin, mutta keihäänheittäjä Lassi Etelätalon EM-pronssi toi Salliselle tuplaosuman. Sallinen on ollut Etelätalon tiimissä vuodesta 2011 alkaen vastaten muun muassa nopeus- ja loikkavalmennuksesta sekä harjoittelun ohjelmoinnista.

–Hirveän paljon paremmat fiilikset eivät voisi olla, vaikka tunnelmat vielä vähän epäuskoiset ovatkin, Sallinen toteaa mitaleista.

Kovin kauaa hän ei mitalisteja ennättänyt juhlia, sillä tänään Mäkelä ja Etelätalo kisaavat jo Lausannen Timanttiliigassa. Kisakauteen sisältyy vielä myös Suomi–Ruotsi-maaottelu.

Mäkelän hopea oli Sallisen valmennettaville ensimmäinen kansainvälisistä kisoista tullut mitali. Aiemmin hänen valmennettavansa ovat saavuttaneet SM-mitaleja ja pistesijoja kansainvälisistä kisoista.

–Kilpaurheilussa tavoitteet ovat kovat ja epäonnistuminen todennäköisempää kuin onnistuminen. Valmentajana pitää olla henkisesti varautunut, ettei tällaista menestystä tule koskaan, Sallinen miettii.

Kaikkinensa Sallinen vaikuttaa suhtautuvan menestykseen kuitenkin melko tyynesti. Hän on aikanaan itsekin voittanut Suomen mestaruuden kolmiloikassa ja toteaa urheilijan kokevan niin menestyksen kuin epäonnistumisen voimakkaammin kuin valmentaja, vaikka valmentajallakin tunteet tulevat pintaan.

MÜNCHENISSÄ menestyi Sallisen lisäksi toinenkin kaikulaistaustainen valmentaja. EM-kultamitalisti, seiväshyppääjä Wilma Murron valmentaja Jarno Koivunen on aikanaan edustanut Kosken Kaikua. Koivusella on koskelaissyntyinen vaimokin. Ja vielä lisää, kun suomalaisten EM-urheilijoiden koskelaiskytköksiä kaivellaan, korkeushyppääjä Heta Tuuria valmentaa koskelaissyntyinen Mikko Levola.

–Koskelta voi päästä kauas, se on ollut meidän urheilun vahvuus, Esko Heikkinen sanoo ja puhuu ylpeydellä Kosken Kaiusta kasvattajaseurana.

Hän toteaa, että Koskella on totuttu ajattelemaan yhtä aikaa paikallisesti ja kansainvälisesti. Hän vertaa Koskea Galliaan ja toteaa, että paikkakunnalla myös tykätään tuoda esiin koskelaisyhteyksiä. Ja niitähän siis EM-kisoissa vilisi. Mikä koskelaistaika kisoihin mahtoi liittyä?

–Urheilussa haetaan taikoja, mutta kai tämä kertoo paikkakunnan urheilullisuudesta, Tuomas Sallinen sanoo ja muistuttaa, että myös sattumalla on aina osuutensa.

Sattumaa lienee sekin, että kultamitalisti Wilma Murto ei ole Koskelta mutta aivan Kosken naapurista Kuusjoelta. Myös Kristiina Mäkelän sukujuuret ovat lähellä, hänen isänsä on Sallisen mukaan kotoisin Ollilasta Marttilasta.


Yleisurheilun EM-kisojen koskelaiskytökset

* EM-hopeaa voittanutta kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelää valmentaa koskelainen Tuomas Sallinen.

* Tuomas Sallinen valmentaa myös korkeushyppääjä Ella Junnilaa ja on mukana EM-pronssia voittaneen keihäänheittäjä Arttu Etelätalon valmennustiimissä.

* EM-kultaa voittanutta seiväshyppääjä Wilma Murtoa valmentaa Kosken Kaikua aikanaan edustanut Jarno Koivunen.

* Kosken Kaiun kasvatti, moukarinheittäjä Henri Liipola oli paras suomalaisista ja kisan 15. tuloksella 71,55.

* Koskelta kesän aikana takaisin kotiseudulleen muuttaneen Annemari Kiekaran sijoitus maratonilla oli 49.

* Korkeushyppääjä Heta Tuuria valmentaa koskelaissyntyinen Mikko Levola.