Auran käyttämä Karhu Voima konkurssiin – Kunnassa mietitään, millä keinoin suureneva sähkölasku maksetaan

0
Ensimmäinen auralaiselle Jere Sillanpäälle mieleen tuleva kunnallinen sähkönsäästökeino on katuvalojen sammuttaminen kello 22-06 väliseksi ajaksi. Jere oli viemässä torstaiaamuna tytärtään Helmi Sillanpäätä päiväkotiin.

AURA. Auran viranhaltijat kokivat maanantaina yllätyksen, kun kuntaan tuli tieto Karhu Voiman jättämästä konkurssihakemuksesta. Kunnanjohtaja Terhi Källin mukaan tällä ei ole välittömiä seurauksia; virtaa tulee töpseleistä ja valot palavat kunnan kiinteistöillä sekä kaduilla kuten ennenkin, mutta kunnan sähkölasku tulee todennäköisesti kallistumaan tuntuvasti. Karhu Voiman toimittama sähkö maksoi Auralle 2–9 senttiä kilowattitunnilta.

Auran sähkösopimukset kilpailuttaa Yrittäjäin Sähkönhankinta Oy, joka ryhtyi konkurssiuutisen jälkeen etsimään uutta sähköntoimittajaa. Tällä hetkellä sähkö tulee Auran kunnalle paikalliselta toimijalta. Sen velvoitteena on toimittaa sähköä vähintään kymmenen päivän ajan.

Vuonna 2021 Auran kunta maksoi sähkön siirrosta sekä sähköenergiasta yhteensä 223 000 euroa.

Källi on odottavalla kannalla sähkön hinnan suhteen. Mikäli hinta nousee rajusti, edessä saattaa olla joidenkin investointien siirtäminen.

Energia-asioita seuraava Kuntaliiton erityisasiantuntija Vesa Peltola toteaa Auran ostaneen sähköä melko edullisesti. Hän arvelee, että hinta saattaa hyvinkin viisinkertaistua. Sähkön osuus on ollut keskimäärin 1,4 prosenttia suomalaisten kuntien toimintakuluista. Peltolan mukaan se uhkaa nousta kohtapuolin kolmen prosentin tuntumaan.

Säästöehdotuksia toivotaan

Auran tekninen lautakunta pohtii seuraavassa kokouksessaan, miten kunnassa säästetään energiaa tulevana talvena.

– Yksiköiden esimiehiä pyydetään tekemään nopealla aikataululla asiaa koskevia ehdotuksia. Myös kuntalaisia tullaan ohjeistamaan yleisellä tasolla energian kulutuksen vähentämiseksi, Terhi Källi kertoo.

Äkkiseltään hänelle ei tule mieleen suuria säästömahdollisuuksia. Kunnan tiloja kun käytetään jo nyt tehokkaasti ja asioita tehdään keskitetysti.

Aura tavoittelee suurimpia energiasäästöjä niissä kiinteistöissä, joissa kulutus on suurinta.

Källi tuumaa, että ”luksuksesta” joudutaan luultavasti luopumaan ja esimerkiksi kaikki sähköön liittyvä tulee puntaroitavaksi aina jouluvaloja myöden.

– Jouluvalot tulevat ehkä palamaan vain osan iltaa. Maisemavalohankehan jo hyllytettiin, Källi sanoo.

Näillä näkymin Auran kunta kuulee ensi maanantaina, mitä sähkö tulee sille jatkossa maksamaan.