Energiantuotanto uusiksi

0

Vahvasti venäläiseen fossiiliseen energiaan nojannutta eurooppalaista energiantuotantoa laitetaan nyt kovalla kiireellä uusiksi. Suuri mielenkiinto kohdistuu uusiutuvaan energiaan kuten tuuli- ja aurinkovoimaan. Viime vuonna tuulivoimalat tuottivat kymmenen prosenttia Suomen sähköstä ja osuus on kasvussa.

Myös aurinkovoimalat ovat viime vuosina yleistyneet. Pääasiassa kyse on siitä, että aurinkopaneeleilla tuotetaan sähköä omaan käyttöön. Nyt markkinoille on alkanut tulla myös kaupallisia toimijoita, jotka vuokraavat maata ja perustavat niille aurinkovoimaloita.

Auranmaa on auringon säteilyä kuvaavien karttojen perusteella Suomen parhaita alueita, joten mahdollisuuksia aurinkovoimaloiden perustamiseen on. Viljelijöille vakaata pitkäaikaista tuottoa tarjoava vuokralainen voi olla keskellä maatalouden kannattavuuskriisiä hyvinkin houkutteleva yhteistyökumppani.

Toisin kuin tuulivoimala, aurinkovoimala on hiljainen. Kauneus on katsojasta kiinni. Voimalan toiminnasta ei päästöjä synny, rakentamisesta kylläkin. Jollakin tavoin energiaa on kuitenkin pakko tuottaa.

Aurinkovoimalla on hyvät mahdollisuudet lisätä Auranmaan elinvoimaa. Kaverikseen aurinkovoimalat tarvitsevat tuulivoimaa, sillä ne tuottavat sähköä silloin kun tuulivoimalat eivät ja toisin päin. Kokonaan toinen asia on, minne tuulivoimaa voi rakentaa niin etteivät haitat tule lähialueiden ihmisille kohtuuttomiksi.