Ihan tavallinen tauti

0

Helsingin Sanomat otsikoi tällä viikolla (27.9.), että korona luokitellaan nykyään vain yhdeksi taudiksi muiden joukossa. Karanteenissakaan ei tarvitse virua kuin viisi vuorokautta, ja töihin saa mennä normaalisti, kun välissä on yksi oireeton päivä.

Siitä huolimatta emme ole suinkaan pääsemässä koronasta eroon. Melkeinpä päinvastoin. Toimittaja Katri Kallionpää epäilee nimittäin koronan kaatavan tällä hetkellä ihmisiä sängynpohjalle jopa aiempaa kiivaampaa tahtia. Virallista tilastoa siitä ei ole, mutta THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg myöntää haastattelussa, että tartunnan saaneita on ollut paljon.

Mitään draamaa tähän ei silti liity, vaan ylilääkärin mukaan olemme palanneet normaaliin arkeen. Koronasta on tullut yksi virus ja taudinaiheuttaja muiden joukossa. Tartunnan saamisesta ei myöskään tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, toisin kuin vaikka pari vuotta sitten. Silloin vielä laivalle lähtijöitä tai ravintolassa, konserteissa ja teatterissa kävijöitä ei todellakaan katsottu hyvällä. Jos toit sieltä tuliaisiksi lisäksi koronan, siitä oli paras vaieta kuoliaaksi. Niin häpeällistä se vielä jokin aika sitten oli.

Kaksi ja puoli vuotta pandemian alkamisesta myös minä onnistuin saamaan viruksen kehooni. Yhden vuorokauden kärvistelin lähes 40 asteen kuumeessa ja ajattelin, että onpas kiva, kun ei ole sentään muita oireita. Siinä vaiheessa kotitestikään ei näyttänyt positiivista.

Kun kuume alkoi laskea lähes yhtä nopeasti kuin se oli noussutkin, huomasin, että kaikki maistui todella pahalle. Raajojani kihelmöi myös kuin ne olisivat olleet puuduksissa. Sitten alkoi yskä, jonka myötä lähti ääni. Siinä vaiheessa testikin jo suostui myöntämään, että koronaahan se oli.

Vaikka onnistuin kehittämään ihan kunnon oireet itselleni, pahinta olivat makaamisesta seuranneet sivuoireet. Alaselkäni jumittui parin vuorokauden täyslevon aikana niin pahasti, että seisomaan noustessani meinasin tipahtaa kivusta polvilleni. Käyntini olikin hetken aikaa yhtä ketterää kuin satavuotiaalla mummelilla. Kiitos hyvien joogaliikkeiden, sain venyteltyä itseni kuntoon parissa päivässä.

Vaikka korona luokitellaankin nykyään yhdeksi taudiksi muiden joukossa, se voi silti olla edelleen raju. Ehdoin tahdoin sitä ei kannata hankkia, sillä kokemus osoittaa, että toipumiseen menee pitkälle toista viikkoa. Pidetään siis hyvä huoli itsestämme ja toisistamme.

toimituksen avustaja
Sari Holappa
sari.holappa@avl.fi