Kallis sähkö kuumensi klapikaupan

0
Esa Heinosella on vielä pikkaisen klapeja jäljellä, mutta moni polttopuuyrittäjä on jo myynyt varastonsa loppuun. (Kuva: Asko Virtanen)

AURANMAA. Ennätyksellisen kallis sähkö on saanut monet hankkimaan polttopuuta aikaisemmin ja suurempia määriä kuin tavallisesti.

Auralainen Pohjolan polttopuu purkaa tällä hetkellä jo sisään tulleita tilauksia. Uusia tilauksia otetaan vastaan vasta vuodenvaihteen jälkeen, jos jotain myytävää vielä silloin on.

–Aika vähissä alkaa olla. Todennäköisesti vuodenvaihteen jälkeen ei juuri myytävää ole. Monelta muultakin toimijalta on jo puut loppu, Jaakko Uusitalo kertoo.

Uusitalon mukaan keskimääräinen tilaus on tänä vuonna ollut lähes kaksinkertainen aikaisempaan verrattuna.

–Vuosi sitten keskimääräinen tilaus oli ehkä sellaiset kolme irtokuutiota, mutta nyt se on viiden paikkeilla.

Kuluttajien huoli polttopuun loppumisesta ei hänen mukaansa ole turha, sillä harvalla toimijalla on kuivatuslaitteita vaan puut kuivataan kesällä auringonpaisteessa.

Tarvasjokelaisella Esa Heinosella on vielä jonkun verran myytävää jäljellä.

–Tätä menoa tosin ei ole enää kauaa, Heinonen toteaa. Myös hän on huomannut, että moni hamstraa polttopuuta.

Yrittäjän kannalta tilanne on haastava, sillä ensi vuoden menekkiä on vaikea arvioida, kun vuoden päästä myytäviä polttopuita aletaan talvella kaatamaan.

Koskella Antero Ali-Mattila Partelan puusta ja koneesta sen sijaan kertoo, että vielä riittää polttopuuta myytäväksi.

–Olen tehnyt polttopuukauppaa viisikymmentä vuotta ja vielä ei ole kesken loppunut, mutta olen kyllä kuullut, että Salossakin on monelta isoltakin toimijalta puut loppu, Ali-Mattila kertoo.

Pöytyäläinen Jouko Koskenoja kertoo, että ihmiset ovat olleet tänä vuonna liikkeellä tavallista aikaisemmin.

–Periaatteessa kaikki polttopuut on jo myyty, vaikka kaikkia ei ole vielä toimitettu. Etuajassa ollaan, sillä yleensä puut loppuvat vasta marraskuussa. Myös myydyt määrät ovat olleet vähän tavanomaista isompia, Koskenoja kertoo.

Samaa sanoo Mansikkapaikka Marttilan Rami Marttila .

–Myytävää ei enää ole. Kyselyitä on tullut enemmän kuin aikaisempina vuosina. Ensi vuodeksi pitää tehdä enemmän polttopuuta, Marttila miettii.

Polttopuun hinta ei juuri vaihtele. Irtokuutio 33-senttistä koivua maksaa yleisimmin 80 euroa, sekaklapi jonkun verran vähemmän. Hintataso on siis hieman viime vuodesta noussut.