Karinaisten hautausmaan hirsiaita saa uuden suojan – Korjaustyö muuttaa ulkonäköä

0
Karinaisten vanhan hautausmaan aita saa uuden katteen talkoilla. Katteen ulkonäkö muuttuu korjaustöissä Museoviraston siunauksella. Jari Hassinen ja Hannu Savolainen ovat ahkeroineet talkoissa.

PÖYTYÄ/Karinainen. Karinaisten vanhan hautausmaan aitaa kunnostetaan talkoovoimin. Talkoot käynnisti kirkkovaltuutettu ja kirkkoneuvoston sekä kiinteistötoimikunnan jäsen Timo Aaltonen kiinteistötoimikunnan todettua, ettei pelkkä aidan katteen tervaaminen riittäisi.

–Kate todettiin lahoksi ja mädäntyneeksi, siinä olisi mennyt kallis terva hukkaan, Aaltonen toteaa.

Kun seurakunnalla ei ollut osoittaa rahaa aidan korjaamiseen, Aaltonen tarjoutui kutsumaan talkooväen koolle tekemään ainakin osan korjaustöistä. Talkooporukan voimin on jo saatu vanha kate purettua ja uuden tekoa aloitettua. Aaltonen laskee, että tähän mennessä urakkaan on mennyt noin 250 talkootyötuntia.

Parhaimmillaan talkoissa on ahkeroinut reilu kymmenen henkeä. Aaltonen ja talkoissa isona apuna ollut Hannu Savolainen tuumailevat, että talkooväen jaksamiseksi osa korjaustöistä pitää jättää ensi vuoteen. Tervauksen voi joka tapauksessa tehdä vasta kattolautojen kuivuttua.

Ulkonäöltään katteesta tulee erilainen kuin aiemmasta. Kate tehdään nyt limittäin ladotusta tuppeen sahatusta laudasta. Haapalaudat on hankittu seurakunnan omasta metsästä Oripäästä ja katon suunnittelussa on ollut apuna Oripään Hirsityön Kauko Pekkarinen. Perinteistä rakentamista mukaileva suunnitelma on hyväksytetty Museoviraston asiantuntijalla.

Aaltonen ja Savolainen toivovat, että nyt tehtävä kate olisi edeltäjäänsä kestävämpi.

–Aiempi katto oli ilmeisesti 1980-luvulta ja sen aikaiset työmenetelmät eivät ehkä olleet niin kestäviä.

Korjattavana on yhteensä 340 metriä lapetta. Katteen suojaama, kuudesta hirsikerrasta rakennettu aita itsessään on Aaltosen mukaan säilynyt melko hyvänä: vain pari huonokuntoista hirttä jouduttiin vaihtamaan. Paikoitellen aita on kallistunut, mutta Pekkarisen ja Museoviraston asiantuntijan suosituksesta sitä ei lähdetty suoristamaan.

–Aita on oman paikkansa hakenut, joten ehkä sitä ei kannata suoristaa, Aaltonen toteaa.

Aaltonen kiittelee talkoiden sujuneen hienosti ja kylältä löytyneen tarvittavia työkaluja. Hänelle itselleen on tullut uutta oppia muun muassa lautojen kuorimisesta. Työmenetelmiä on talkooväelle opastanut Pekkarinen.


FAKTA

Karinaisten vanhan hautausmaan alueella on sijainnut vuonna 1 764 rakennettu kirkko, jonka lattian alle oli haudattu vainajia. Kirkko purettiin vuonna 1 843

Vanhaa hautausmaata ja sitä ympäröivää hirsiaitaa on laajennettu vuosina 1 798 ja 1 890.

Hautausmaan katettu portti on rakennettu vuonna 1 890, sitä ennen hautausmaalle kuljettiin kellotapulin läpikäytävän kautta. Läpikäytävä toimi sen jälkeen ruumishuoneena vuoteen 1 971 saakka

Vanha hautausmaa oli vuoteen 1 920 saakka Karinaisten ainoa hautausmaa. Vuodesta 1 764 lähtien alueelle on haudattu yli 2 500 vainajaa.

Lähde: Pöytyän seurakunta