Koti ei aina ole oikea paikka vanhukselle

0

Järkyttävät uutiset Pöytyältä pysäyttivät miettimään, missä tilassa vanhustenhoito on. Ei vain Pöytyällä vaan laajemminkin. Jo pitkään on ollut vallalla suuntaus, jossa laitospaikkoja on pyritty vähentämään ja tukemaan ikäihmisten asumista kotona.

Kotona asuminen kotipalvelun tukemana on varmasti hyvä vaihtoehto silloin, kun vanhuksen kunto sen sallii. Kotona asuminen ei saa kuitenkaan olla seurausta siitä, ettei laitospaikkoja ole riittävästi.

Kotihoidon henkilöresurssien sanotaan Pöytyällä olevan tarpeen mukaisia. Toinen asia on, ovatko resurssit riittävät. Kotihoidon kiireisestä arjesta ja minuutilleen aikataulutetuista päivistä on puhuttu jo vuosia.

Pöytyän tragedia on syytä tutkia tarkkaan ja katsoa, miten ohjeistuksia pitää muuttaa, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan uudestaan.

Jo pitkään on ollut tiedossa, että väestön ikääntyessä vanhusten hoitoon tarvittava summa kasvaa ja hoitajia tarvitaan paljon nykyistä enemmän. Hoitajapula vaivaa niin kotihoitoa kuin laitoshoitoakin.

Yhteiskunnan toimivuuden mittari on viime kädessä se, miten se pitää huolta niistä, jotka eivät kykene pitämään huolta itsestään. Ei siis ole muuta vaihtoehtoa kuin parantaa hoitajien työoloja ja palkkausta, jotta tehtävistä selvitään.

Vuodenvaihteessa voimaan tuleva soteuudistus ei välttämättä helpota tilannetta. Näyttää siltä, että soteorganisaation rakentaminen on osoittautunut paljon luultua vaikeammaksi ja riskinä on, että tuloksena on kallis ja kankea järjestelmä.