Kyröläisellä parvekkeella oleva aurinkopaneeli tuottaa varavirtaa

0
Kai Siltalan parveke osoittaa auringonpaisteen kannalta otolliseen suuntaan.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyröläinen Kai Siltala kiinnostui viitisen vuotta sitten sähköasioista ja ennen muuta aurinkoenergian hyödyntämisestä. Tiedonhankinnan myötä hänelle iski halu tehdä yksinkertainen aurinkopaneelijärjestelmä.

Siltala kertoi haaveestaan vuokranantajalleen ja sai luvan asettaa yksittäisen paneelin parvekkeelleen. Paneeliksi valikoitui niin sanottu half-cut-malli, jonka piikkiteho on 375 wattia. Half-cut-paneelien aurinkokennot on puolitettu. Näin ne tuottavat vähemmän hukkalämpöä ja tehokkaammin sähköä kuin perinteiset paneelit.

Puolitettujen kennojen kaksoismoduulirakenteen väitetään olevan erityisen hyvä, jos paneelin eteen osuu varjoja. Siltalan parveke osoittaa otollisesti etelään ja tien varteen istutetussa puustorivissä sattuu olemaan hänen kotinsa kohdalla aukko.

Metallista sekä puusta rakennettuun pukkiin kiinnitetty aurinkopaneeli syöttää virtaa kahdelle samanlaiselle akulle, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 200 Ah. Victronin lataussäädin muuttaa paneelilta tulevan 40 voltin jännitteen 12 voltin akuille sopivaksi.

Sähkö johdetaan sisälle asuntoon ikkunan karmissa olevasta pienestä läpiviennistä.

Siltala korostaa aurinkopaneelin ja akkujen olevan matalan jännitteen varajärjestelmä, jonka turvin on mahdollista käyttää yksittäisiä sähkölaitteita. Sitä ei ole yhdistetty huoneistossa olevaan 230 voltin sähköverkkoon.

– Käytän aurinkosähköä esimerkiksi kännykän lataamiseen, valaistukseen ja tuulettimeen, Siltala luettelee.

Haaveenaan hänellä on hankkia 2–3 kW:n siniaaltoinvertteri, jonka avulla paneelin tuottamaa sähköä voisi käyttää myös herkkiin elektroniikkalaitteisiin, kuten tietokoneisiin.

Irtopukilla parvekesyvennyksessä oleva aurinkopaneeli ei tarvitse Pöytyällä lupia. Siinä tapauksessa paneelin asentaminen edellyttää rakennusvalvonnasta haettavaa toimenpidelupaa, mikäli se asennetaan kiinteästi kerros- tai rivitalon julkisivuun.