Maajoukkueleirit avasivat silmiä – Työ vei Miikka Saarisen mukaan yleisurheilijoiden matkaan

0
Miikka Saarisella on ollut harvinaislaatuinen mahdollisuus saada työskennellä yleisurheilun maajoukkueurheilijoiden kanssa ja nähdä heidän harjoitteluaan. Yleisurheilijoiden maajoukkueleirillä Etelä-Afrikassa jääkiekkotaustan omaava Saarinen pääsi myös safarille, jossa näki oikeita leijonia.

KOSKI. Yleisurheilun EM-kisat nostivat koskelaisen valmentajan Tuomas Sallisen ja suomalaisurheilijoiden kytkökset Koskelle parrasvaloihin. Kotona Koskella kisoja seurasi Terapiatiimin Miikka Saarinen , jolle yhteistyö Sallisen kanssa on tuonut harvinaislaatuisen mahdollisuuden työskennellä maajoukkueurheilijoiden kanssa. Saarinen on ollut mukana kolmella eri maajoukkueleirillä, kaksi kertaa Portugalissa ja kerran Etelä-Afrikassa. Hänen tehtävänään on ollut huolehtia urheilijoiden lihashuollosta, mutta hän myös kertoo toimineensa treeneissä apuna yleismiehenä.

–Minulla ei aiemmin ollut kosketuspintaa yleisurheiluun, joten leirit avasivat silmiä, minkälaista yleisurheilijoiden treenaminen on, Saarinen sanoo.

Saarisen oma tausta on joukkuelajeissa. Hän toteaa treenaamisen syklin sekä treenin ja levon suhteen yksilöurheilijoilla erilaiseksi kuin joukkueurheilijoilla. Urheilijoiden lihashuolto on Saarisen mukaan myös eri laji kuin muiden asiakkaiden.

–Urheilijan kropan hallinta ja tuntemus on eri luokkaa. Heidän vaivansa liittyvät yleensä treenaamiseen ja ovat helpommin hoidettavissa, koska lihas on aktiivinen, hän sanoo.

Koneen ääressä jumeja hankkineen lihakset sitä vastoin ovat passiivisia. Siinä missä urheilijan lihashuolto perustuu palautumiseen, muiden asiakkaiden lihakset tarvitsevat Saarisen mukaan useimmiten liikettä.

Maajoukkueleireillä Saarinen on saanut työskennellä muun muassa Lassi Etelätalon, Kristiina Mäkelän, Ella Junnilan, Saga Vannisen, Maria Huntingtonin, Maria Sillmanin, Silja Kososen ja Henri Liipolan kanssa. Leireillä mukana on myös junioreja. Saarisen pestit leireillä ovat kestäneet kolme viikkoa. Väki leireillä vaihtelee kuin myös se, missä määrin urheilijat käyttävät hierojaa.

–Ei ole tietynlaista sapluunaa eikä etukäteen ei voi tietää, minkälainen päivä tulee. Se tekee leirit mielenkiintoiseksi, Saarinen sanoo.

–Toiset urheilijat käyttävät hierojaa enemmän kuin toiset. Kaikki leireille osallistuvat eivät välttämättä ole maajoukkue- tai tukiurheilijoita, mikä vaikuttaa siihen, minkä verran heillä on rahaa käytettävissään palveluihin.

Yleisurheiluliitto on kustantanut Saarisen matkat ja majoittumisen leireille ja osa leirien aikana kertyvästä palkasta tulee myös liitolta. Osa urheilijoista maksaa hieronnasta suoraan Saariselle. Leirit ovat olleet Saariselle kuitenkin enemmän kokemus kuin kultakaivos. Hän kertoo käyneensä leireillä sillä ajatuksella, että lähtee jos pystyy tienaamaan saman verran kuin tavallisestikin tienaisi. Pääosin leirit ovat menneet työntekoon keskittyen, mutta esimerkiksi Etelä-Afrikassa Saarinen pääsi käymään safarilla.

Vaikka urheilijoiden suorituskyvyn ylläpito ja parantaminen on millintarkkaa työtä, asiakkaina he eivät Saarisen mukaan ole sen vaativampia kuin muutkaan. Päin vastoin urheilijat voivat asiakkaina olla helppojakin, sillä he ovat tottuneet siihen, että heitä käsitellään.

–Hieronnan aikana keskustellaan paljon ja muustakin kuin urheilusta, Saarinen paljastaa ja toteaa olevan palkitsevaa, jos pystyy urheilijaa auttamaan.

–Niin se tietysti on muidenkin asiakkaiden kanssa. Tietyllä tavalla työni on aina ongelmanratkaisua.

Maajoukkueleirien tunnelmaa Saarinen kehuu leppoisaksi ja kanssakäymistä urheilijoiden kanssa rennoksi.

–Keskinäinen kilpailu ei näy ulospäin, vaan ilmapiiri on hyvin kannustava.

Yhteisöllisyys näkyy Saarisen mukaan muun muassa siinä, miten urheilijat kannustavat toisiaan. Omien asenteidensakin hän kertoo leireillä muuttuneen.

–Enää ei ehkä ole niin kriittinen urheilijoiden kisatuloksille, kun on nähnyt, miten tulosta tehdään ja mitä se vaatii, hän toteaa.