Mitä toivot kotikirkolta?

0

Ensi vuonna 230 vuotta täyttävä Pöytyän kirkko saa juhlavuotensa kunniaksi julkisivun ja katon kunnostuksen. Sisäremonttia suunnitellaan vuodeksi 2024.

Seurakuntalaisilta toivotaan nyt ajatuksia remontista. Tämä onkin juuri oikea hetki pohtia, miltä kotikirkon haluaa näyttävän ja kuinka sen toivoo toimivan. Seurakunnan työntekijöiden toiveissa on muun muassa sakastin käytännöllisyyden parantaminen. Kirkkosalin kynttiläkruunut koetaan turvallisuusriskiksi ja niiden sähköistämistä toivotaan. Toisaalta seurakuntalaisille joulupäivisin ja kynttiläpäivinä kattokruunuihin sytytettävät kynttilät lienevät tunnelmanluoja, josta luopuminen voi tuntua haikealta.

Kirkkojen ulkoasuun kajoaminen herättää usein tunteita. Pöytyän kirkko on kuitenkin historiansa aikana käynyt jo läpi useamman ison muutoksen ja nykyisellään nukkavieru kirkko kaipaa paitsi ehostusta myös nykypäivän tarpeiden huomioon ottamista.

Aiemmat isot remontit on toteutettu sillä tavalla hienosti, että aina on jäänyt jäljelle myös jotain vanhaa. Historian kerrostumat kuuluvat ehdottomasti kirkkoihin, jotka ovat tärkeä osa kulttuuriperintöämme. Mutta uuden tuomistakaan ei pidä pelätä, sillä se kertoo jälkipolville meidän ajastamme.