Pöytyäläiset saavat Jussi Heinosesta kielen ja lain tuntevan hallintojohtajan

0
Jussi Heinonen kuvattuna Kyrön torilla, josta hän käy silloin tällöin ostamassa hernekeittoa.

PÖYTYÄ. Lokakuun ensimmäisenä päivänä Jussi Heinosen tehtävänimikkeestä jää pois viransijaista merkitsevä lyhenne vs. ja hänestä tulee Pöytyän hallintojohtaja. Miehen itsensä mukaan se tuntuu lyhyesti sanottuna mukavalta.

Heinoselle on kertynyt jo melko runsaasti kokemusta Pöytyästä. Ura alkoi vappuna 2019 hallintosihteerinä ja sittemmin hoidettavana on ollut hallintojohtajan sekä elinvoimajohtajan sijaisuuksia.

Nuoruudessaan Heinonen haaveili historioitsijan ammatista, mutta hän valmistuikin filosofian maisteriksi englannin kielen oppiaineesta. Kielenopettajan työ ei tuntunut mieluisalta, joten hän ryhtyi lukemaan oikeustiedettä ja sai oikeustieteen maisterin paperit viime kesänä.

Vastuita riittää

Äkkiseltään voisi kuvitella, että kieltä ja lakia taitava nuori aikuinen haluaisi työskennellä yritysmaailmassa, kenties luoda kansainvälistä uraa. Heinonen vastaa kummasteluun toteamalla, että kunta-alan töissä häntä kiehtovat hallinnollinen organisaatio ja mahdollisuus vaikuttaa ihmisten arkeen.

Valmistelutyön hän esittelee ammattinsa peruskauraksi. Pitkälti sen pohjalta poliittiset päättäjät ratkaisevat, mitkä asiat etenevät ja miten.

Heinonen johtaa Pöytyän keskushallintoa, joka käsittää kaavoituspalvelut, elinvoima- ja työllistämispalvelut, ICT- ja toimistopalvelut sekä talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut. Heinonen on myös kunnan hankinta-asiamies sekä tietosuojavastaava.

Eikö moisessa työkuormassa piile loppuunpalamisen vaara?

– No ei, kunhan aikatauluttaa. Työkuorma vaihtelee tilanteen mukaan ja kokousaikataulu rytmittää arkea, Heinonen sanoo.

Mieluisinta työtä hänelle on tekstien työstäminen sellaisiksi, että ne avautuvat vaivatta niin kuntalaisille, päättäjille kuin viranhaltijoillekin. Tavoitteeseen ei ole helppo päästä etenkään sellaisten asioiden kohdalla, joiden taustalla on paljon sääntelyä.

Pohjimmiltaan kyse on merkityksellisemmästä asiasta kuin pelkästä lukukokemuksesta. Tekstin ymmärrettyään kuntalainen pystyy käyttämään oikeuksiaan, jos hän katsoo sen aiheelliseksi.

Kouluasiat hyvällä tolalla

Minkälaisia havaintoja hallintojohtajalla on pöytyäläisistä ja itse paikkakunnasta?

– Pöytyäläiset ovat välittömiä sekä ystävällisiä ja Pöytyä on tosi mukava paikka. Pöytyällä on hyvät mahdollisuudet pärjätä. Se on elinvoimainen kunta hyvällä sijainnilla, Heinonen kiteyttää.

Käsillä oleva Sote-uudistus tulee kaventamaan kuntien rahoituspohjaa. Heinonen ei koe, että edessä olisi jotakin ylisepääsemätöntä. Kuntien kannattaa keskittyä hoitamaan perusasiat, kuten sivistyspalvelut, hyvin ja olla mahdollistajia.

Sivistyspalvelujen puitteet ovat Heinosen mielestä Pöytyällä Riihikosken yhtenäiskoulun sekä Elisenvaaran oppimiskeskuksen myötä niin hyvässä kunnossa kuin mahdollista.


Kuka?

Nimi: Jussi Heinonen
Asuinpaikka: Turku
Ammatti: Pöytyän hallintojohtaja
Perheeseen kuuluu: avovaimo
Mieliruoka: silakkapihvit ja perunamuusi
Harrastukset: ulkoilu, syksyisin sienestys
Lempipaikka: vanha havumetsä
Haluaisi tavata: Neil Youngin