Puimakone toimi aikakoneena Tarvasjoella

0
Matti Lauri syötti kauraa puimakoneelle ja Markku Koskinen jakeli Laurille syötettävää heinähangon kanssa. Kuva: Tuomas Honkasalo

LIETO/Tarvasjoki. Kymppitietä Tarvasjoen Seon lähistöllä sunnuntain iltapäivällä ajaneet saattoivat hieman hieraista silmiään, kun tien varressa puitiin oikein isolla porukalla. Pelloilla on totuttu näkemään valtavia viljanhaukkauskoneita, mutta nyt oli kyse jostain paljon sympaattisemmasta. 1940-luvun lopulta peräisin oleva Sampo 57 puimakone haukkasi kauraa, mutta sitä piti kuitenkin koneelle syöttää. Matti Lauri hoiteli syöttämistä, kun Markku Koskinen heitteli hangon kanssa kauraa traktorin peräkärrystä lähemmäs viljan syöttöaukkoa. Arto Kujanpään paikalle tuoma moottori vuodelta 1939 hurrutteli hihnojen kautta voimaa puimakoneelle eli tappurille, ja viljasäkki alkoi täyttyä hitaasti, mutta varmasti. Vaikkakin moottori piti hetkeksi sammuttaa, kun puimakoneeseen pääsi jostain kivi. Pienen savutuprauksen kautta homma lähti kuitenkin pian taas käyntiin.

Vanhan ajan puimanäytöstä seurasi kymmenittäin hieman varttuneempaa miesväkeä, joskin paikalla oli muutama nainen ja nuorempikin mies.

–Nämä laitteet ovat olleet kovaa valuuttaa silloin, kun ollaan oltu nuoria poikia. Eihän meitä päästetty silloin konetta käyttämään tai viljaa syöttämään. Pikemminkin sitä jouduttiin siivoamaan akanoita tai keräämään olkea, jos koneessa oli puhallin. Se oli aika roskaista puuhaa, muistelivat Kujanpää ja Lauri.

Puimakone tuntui toimivan aikakoneena viisikymmenluvulle, sillä miehet alkoivat pohtimaan menneitä ihan tosissaan.

–Kyllä siinä kierrettiin koko kylä puimahommissa koneen kanssa, mutta akanapoikana tai pahnakasaa levittämässä. Ajettavat puimurit alkoivat tulla sitten viisikymmenluvun lopulla ja kuuskymmentäluvulla, Lauri muisteli.

–Eihän meistä ollut kymmenvuotiaina edes viljasäkkiä siirtämään, kun ainakin vehnäsäkki oli niin painava, Kujanpää naurahti.

Puimakone kuuluu Mika Pelttarille.

–Minä kerään näitä. Taitaa olla nyt seitsemän erilaista. Keräilen kyllä myös muitakin maataloushistoriaan liittyviä juttuja. Vanhin puimakone on 1800-luvun puolelta. Josko ensi vuonna uskallettaisiin tehdä sen kanssa tämä näytös, Pelttari suunnitteli.

Tuomas Honkasalo