Uunilinnun työtoimintalaiset pakkaavat Tuisan tuotteita

0
Joona Saarenpää (vas) punnitsee Juhani Laineen ja Reija Toivosen täyttämät maustepurkit. Työskentely sujuu rutiinilla mutta keskittyneesti.

AURA. Siinä ei turhia pulista eikä kännyköitä vilkuilla, kun Esperi Hoivakoti Uunilinnun työtoimintalaiset tarkoin työhönsä keskittyneinä pakkaavat Tuisa Oy:n tuotteita purkkeihin ja pusseihin. Maija Saarisen tehtävänä on etikettien laittaminen pakkauksiin. Työtoiminnan ohjaaja Eeva Toivosen mukaan tehtävä vaatii tarkkuutta, sillä tarran pitää olla suorassa.

–On mukavaa hommaa, tykkään siitä, Saarinen sanoo eikä pidä tehtäväänsä liian vaikeana.

Hänen mukaansa tarran asettelussa auttaa, kun löytää purkista saumakohdan.

–Täällä on kiva tehdä töitä, Saarinen sanoo ja samaa mieltä on myös Tuisan Kati Tuominen.

–Tämä on iloisen mielen paikka. Koen kivana osana työtäni käydä täällä. Täällä tuntee olonsa aina toivotuksi ja vastaanotto on aina iloinen, Tuominen toteaa.

Hän toteaa yhteistyön mutkattomaksi ja kehuu myös työtoimintalaisten avuliaisuutta.

–Miehet kantavat aina tavarat ja aina on apu jo ovella auttamassa.

TUISA Oy ja työtoimintaa kehitysvammaisille tarjoava Uunilintu ovat olleet yhteistyössä kuusi vuotta. Tuisan yrittäjä Tuija Toivonen kertoo yhteistyön käynnistyneen purkkimallien muuttuessa ja tuotteet pakanneen tehtaan todetessa, ettei uusi purkkimalli sovikaan tehtaan koneisiin. Ihmetellessään, mitä tehdä 20 000 purkin kanssa, Toivonen muisti Uunilinnusta aiemmin tulleen tiedustelun yhteistyömahdollisuuksista.

Yhteistyön aloittaminen osoittautui yrityksen kannalta hienoksi vaihtoehdoksi ja ratkaisi sen, ettei tuotteita tarvitse kerralla pakata tarvittavaa määrää enempää. Eko- ja luontaistuotteisiin keskittyneen yrityksen tuotteet eivät sisällä paakkuuntumisenestoainetta, joten yritykselle on iso asia, että pakkaustyötä voidaan tehdä menekin, eikä pakkaajan asettamien ehtojen mukaan.

–Tehtaalta piti ottaa hirmuiset määrät kerralla. Nyt tuotteet eivät joudu seisomaan liian kauan purkeissa, Tuija Toivonen toteaa.

MYÖS TYÖTOIMINNASSA ollaan yhteistyöhön tyytyväisiä. Eeva Toivonen toteaa Tuisan tarjoaman työn puhtaaksi ja helpoksi työksi, jota työtoimintalaiset tekevät mielellään.

–Heille on tärkeää, että aamulla lähdetään töihin, Eeva Toivonen sanoo ja toteaa ryhmänsä jo rutinoituneen työhönsä siten, että jokainen tietää oman tehtävänsä.

Omaa rooliaan hän luonnehtii laadunvalvojaksi.

–Tuisa on ollut hyvä työllistäjä, Eeva Toivonen sanoo kiitellen tarjotun työn monipuolisuutta ja joustavuutta.

Tuisan tuotteiden pakkaukseen osallistuu kuudesta seitsemään työtoimintalaista. He pakkaavat muun muassa kaikki Keskolle välitettävät suolatuotteet sekä maustesuolat Tuisan omaan myyntiin. Työ sisältää etikettien laittamisen, purkkien täyttämisen ja punnitsemisen sekä valmiiden tuotteiden pakkaamisen kuljetuslaatikoihin.

Työstään työtoimintalaiset saavat työosuusrahaa. Työtä he tekevät tarpeen mukaan muutaman tunnin muutamana päivänä viikossa. Tuisaa Esperi laskuttaa tehdystä työstä kappalehinnan mukaan.

Tällä hetkellä Uunilinnun työtoimintalaisilla on Tuisan lisäksi yksi toinen työllistäjä, Tiileri, jolle työtoiminnassa rullataan lasikuiturullia pienempiin rulliin. Tämän lisäksi yksi työtoimintalaisista käy myös avotyössä paikallisessa K-kaupassa.