Huolestuneet seurakuntalaiset tenttasivat Kosken ja Marttilan ehdokkaita

0
Martinkosken seurakunnan liitos Salon seurakuntaan herätti paljon kiinnostusta mutta myös huolta Koskella perjantai-iltana järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

KOSKI, MARTTILA. Martinkosken seurakunnan kuusi seurakuntavaaliehdokasta saivat vastailla perjantai-iltana useisiin kiperiin kysymyksiin Kosken seurakuntatalossa pidetyssä runsasväkisessä keskustelutilaisuudessa.

Koskelta marraskuussa pidettävissä seurakuntavaaleissa ovat ehdokkaina nykyinen valtuutettu Kalle Mikkola sekä neljä vuotta taukoa pitäneet Martti Mäkitalo ja Essi Pietilä.

Marttilasta ehdokkaina ovat puolestaan nykyisinkin kirkkovaltuustossa istuva Pirjo Harstinen sekä ensimmäistä kertaa seurakuntavaaleissa mukana olevat Olli-Pekka Aalto ja Pasi Björk.

Vain neljä vuotta kestänyt Martinkosken seurakunnan taival tulee päätökseensä vuoden lopussa, kun se liitetään Salon seurakuntaan. Liitos herätti huolta erityisesti siltä osin, miten Koskella ja Marttilassa ollut vireä toiminta saadaan pidettyä jatkossakin elävänä.

–Mitä jos Salon seurakunnan taloudenhoitaja huomaakin, että martinkoskelaisten toiminta tulee seurakunnalle liian kalliiksi, Jukka Tiensuu kysyi ehdokkailta.

Viidettä kauttaan kirkkovaltuustossa istuva Kalle Mikkola sanoi, että niin kauan kuin jokin toimintamuoto vetää väkeä, sitä tuskin tullaan lopettamaan. Samaa sanoi vuoden loppuun saakka Martinkosken seurakunnan kirkkoherran virkaa hoitava ja sen jälkeen kappalaiseksi siirtyvä Tapio Hietalahti .

–Tässä on tietty vastuu myös seurakuntalaisilla. Jos esimerkiksi jumalanpalveluksissa ei käy väkeä, niitä varmasti vähennetään.

Huolta herätti myös työntekijöiden vähyys ja kiire alueella.

–Tuntuu, että kun diakoni on Koskella, hänellä on aina kauhea kiire Marttilaan, yleisön joukosta ihmeteltiin.

Toinen kuulija oli puolestaan huomannut, etteivät diakonit enää juuri käy ihmisten luona vaan heitä tapaa ainoastaan tapahtumissa. Diakonina työskennellyt Pirjo Harstinen tiesi kertoa, että diakoniin kannattaa ottaa suoraan yhteyttä, jos toivoo hänen käyntiään.

–Ihan soitto hänelle riittää, hän ohjeisti.

Rakennuksia tuskin myydään

Aktiivisesti keskusteluun osallistuneen yleisön joukosta esitettiin pariinkin otteeseen huoli Kosken ja Marttilan kirkkojen sekä seurakuntatalojen myymisestä. Pelkona oli myös, että virkistyspaikkana toiminut Liparimaja menee kaupattavien listalle.

Kalle Mikkola kertoi kysyneensä myyntiasioista jo aiemmin Salon seurakunnasta.

–Koska sekä Marttilassa että Koskella kirkko ja seurakuntatalo sijaitsevat lähellä keskustaa ja palvelevat hyvin ihmisiä, niitä ei ole tarve myydä, hän vakuutteli.

Pirjo Harstinen uskoi, ettei myöskään Liparimajaa pistetä listalle, vaikka seurakunnat ovatkin pyrkineet eroon leirikeskuksistaan.

Myös tulevaisuudesta oltiin huolissaan. Erityisesti siitä, miten nuoria saadaan mukaan. Essi Pietilä oli sitä mieltä, että jokaisen täytyy itse pyytää heitä osallistumaan. Olli-Pekka Aalto taas kertoi aikanaan lähteneensä seurakunnan toimintaan mukaan, kun tarjolla oli mielekästä tekemistä.

–Vaikkei se niin kovin uskonnollista ollutkaan, kun kävimme katsomassa TPS:n jääkiekko-otteluja, siitä jäi kuitenkin positiivinen ajatus seurakunnasta. Ja tässä sitä nyt ollaan, hän hauskuutti kuulijoita.

Yleisössä istunut Reima Kärri olikin sitä mieltä, ettei seurakunnan toiminnan tarvitse aina olla niin hengellistä.

– Tärkeintä on järjestää sellaista toimintaa, mistä ihmiset tykkäävät, ettei se ole vain sitä sunnuntain pakkopullakirkkoa.

Martinkosken seurakunnan ennakkoäänestys järjestetään 8.–12.11. Kosken seurakuntatalolla (Maijankuja 6) tiistaina, torstaina ja lauantaina klo 9–18 ja Marttilan seurakuntatalolla (Kirkkotie 3) keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina klo 9–18.