Ilonpisaroita-näyttely tarjoaa hyvää mieltä ja väriä elämään

0
Ulla Joutsamo ja Marke Laaksonen maalaavat osan teoksista akryylimuovilevyille. Edessä on Joutsamon Kuuntelen Tomppaa ja takana Laaksosen Kutsu keijutanssiin.

PÖYTYÄ/Yläne. Nuoresta pitäen taidetta tehneet Marke Laaksonen ja Ulla Joutsamo kertovat taidemyyntinäyttelynsä nimen Ilonpisaroita syntyneen, kun he valikoivat töitään mukaan.

–Nämä ovat tällaisia hyvän mielen maalauksia, joissa on paljon väriä ja iloa mukana. Niiden on tarkoitus piristää nyt, kun maailmassa tapahtuu kaikenlaista.

Marraskuun alkupäiviin saakka Yläneen kirjastossa esillä olevat työt ammentavat aiheensa luonnosta. Molempien teoksissa on mukana paljon eläimiä, mutta Joutsamo sanoo maalaavansa usein myös merta.

–Meillä oli 30 vuotta purjevene, jolla kolusimme Turun saaristoa. Sieltä lähtee inspiraatio mereen, hän kertoo.

Laaksosen töissä seikkailevat usein trooppiset eläimet, kuten tukaanit, delfiinit ja valkoinen tiikeri.

–Kun olemme matkustelleet trooppisissa maissa, olen valokuvannut siellä paljon luontoa. Niitä maisemia sitten ikuistan tauluihini.

Taulujen lisäksi Joutsamo sanoo tehneensä aikanaan myös puu- ja metalliveistoksia, joista hänellä on esillä muutama.

–Nykyään kuitenkin keskityn tauluihin, sillä veistokset vievät niin paljon tilaa.

Mukana muovilevylle maalattuja tauluja

1970-luvun alussa vuoden verran Yläneellä asunut ja terveyssisarena työskennellyt Ulla Joutsamo sanoo käyneensä entisellä kotipaikkakunnallaan usein ystävien kutsusta katsomassa näyttelyitä.

–Siitä sain idean kysyä, voisimmeko mekin tulla tänne, nykyään Maskussa asuva Joutsamo taustoittaa.

Piikkiöläinen Laaksonen sanoo puolestaan lähteneensä mielellään mukaan, sillä näyttelyiden pitäminen piristää itseäkin.

–Ja, kun kuitenkin koko ajan maalaa, niin tauluja on kiva päästä esittelemäänkin, Joutsamo vielä täydentää.

Ilonpisaroita-näyttelyssä nähdään yläneläisittäin harvinaista herkkua, sillä osa töistä on tehty akryylimuovilevylle. Taiteilijoiden mukaan työt maalataan levyn nurjalle puolelle peilikuvana ja käänteisessä järjestyksessä.

–Eli pleksille maalattaessa tehdään ensin pintakerros ja tausta vasta viimeiseksi, tammikuussa Helsingin taidekoulu Alfasta kuvataitelijaksi valmistuva Laaksonen selvittää tekniikkaa.

Paitsi taiteen tekemisen myös näyttelyiden osalta kumpainenkin on pitkän linjan konkareita. Joutsamo sanoo pitäneensä ensimmäisen näyttelynsä äitinsä kanssa jo 1980-luvun alussa. Myös Laaksonen on ollut mukana ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä yli 30 vuoden ajan.

Ilonpisaroita-taidemyyntinäyttely on esillä Yläneen kirjastossa sen aukioloaikoina 8.11. saakka. (Näyttely on suljettu 13.10.–20.10.)