Jahtikausi hyvässä vauhdissa – Hirvenpyyntiluvat ovat pysyneet Auranmaalla samalla tasolla useamman vuoden

0
Lauantai tuotti Tarvasjoen jahtiporukalle komean uroshirven. Kaato oli Tero Eskolinin (oik.) 11 kuukauden ikäiselle jämtlanninpystykorva Vähäskosken Alfalle ensimmäinen virallinen. Kaadon teki Jari Soini.

AURANMAA. Reilu pari viikkoa sitten alkanut hirvikausi on lähtenyt Auranmaalla vauhdilla käyntiin ja kaatoja on tullut alueen kaikille metsästysseuroille. Marttilan seudun riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Osmo Purhonen arvioi, että Marttilan seudulle myönnetyistä hirviluvista noin 30 prosenttia tuli kahden ensimmäisen viikonlopun aikana käytetyksi. Hieman ripeämmässä tahdissa edettiin Turun seudun riistanhoitoyhdistykseen kuuluvassa Metsästysseura Aurassa.

Metsästysseura Auran puheenjohtaja Rami Marttila kertoo seuran saaneen pyyntilupia yhdeksälle aikuiselle hirvelle ja yhdeksälle vasalle. Viime perjantaiseen mennessä saldo oli neljä aikuista ja kolme vasaa. Yhteensä hirvilupia on Auranmaan alueelle myönnetty 167, joista 88 Pöytyän seudun ja 61 Marttilan seudun riistanhoitoyhdistykselle. Varsinais-Suomeen on myönnetty yhteensä 1 580 hirvilupaa.

Purhosen ja Pöytyän seudun riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Hannu Aallon mukaan hirvien pyyntiluvissa ei viime vuosina ole tapahtunut juurikaan muutoksia. Peuralupien määrä sitä vastoin jatkaa edelleen kasvuaan. Peuralupia on Auranmaan alueelle myönnetty yhteensä 3 840 ja Varsinais-Suomeen 24 544.

Purhonen on tyytyväinen hirvilupien tasaiseen määrään ja siihen, että luvat ovat tulleet joka vuosi kaikki käytetyksi. Nämä seikat osoittavat Purhosen mukaan, että yhdessä Riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa tehdyt arviot hirvien määristä ovat osuneet aika oikeaan.

ALUEEN hirvet voivat Purhosen mukaan hyvin. Saaliiksi saaduista ei ole tehty havaintoja esimerkiksi sairauksista.

–Sellaista pientä näkymää on muutaman vuoden ollut, että vasamäärät ovat vähän pienempiä kuin pitäisi olla. Arvioidaan, että pedot ovat ottaneet vasoja, Purhonen kertoo.

Purhosen käsityksen mukaan Kosken–Mellilän susilauma voi hirvien tavoin hyvin. Lisäksi hän kertoo Luken todenneen, että Paimion, Salon ja Marttilan muodostamaan nurkkaan on syntynyt uusi susilauma. Myös Somerolla on oma laumansa.

Sudet verottavat Purhosen mukaan enemmän peura- kuin hirvikantaa, mutta hirvienkin liikkeissä on jossain määrin havaittu susien tuomia vaikutuksia. Kaikkinensa hirvitilanne näyttäisi Purhosen mukaan suhteellisen rauhalliselta ympäri aluetta.

–Juttua kulkee ja mielipiteitä on esitetty, että sudet työntävät hirviä siirtymään alta pois, hän sanoo ja toteaa kyseessä olevan kuitenkin pidemmän aikavälin huomio.

Esimerkiksi Tarvasjoella, jossa ei Turun puolella ole susilaumaa vastassa, oli Purhosen mukaan aiemmin aika vähän hirviä, mutta nyt hirviä on hyvin. Tarvasjoelle myönnettyjen hirvilupienkin määrä on vähitellen kasvanut 10–15 vuoden takaisesta, joskaan ihan viime vuosina määrä ei ole muuttunut.

Marttilan seudun riistanhoitoyhdistyksen neljästä metsästysseurasta Metsästysyhdistys Tarvas ry:llä on tällä hetkellä toiseksi eniten hirvilupia. Eniten lupia on Kosken Tl. Eränkävijöillä, joilla metsästysmaastojakin on eniten.

LAUANTAIN jahti tuotti Tarvasjoen porukalle komean hirviuroksen. Kaato oli kauden kahdestoista. Lupia Tarvas ry:llä on yhteensä 16, joten yhtä hyvällä jahtionnella luvat tulevat käytetyksi reippaasti ennen kuin jahtikauden päättyminen on lähelläkään. Hirvenmetsästyskausi jatkuu 15.1. asti.