Koronasta selvinneen Auran Nuortentalon taival uhkaa katketa energiakriisiin

0
Auran Nuorisoseuran varapuheenjohtaja Annika Hurme ja Nuortentalosäätion puheenjohtaja Ville Mäkelä kertovat, että Auran Nuortentalosta pidetään huolta talkoovoimin.

AURA. Auran Nuortentalo selätti korona-ajan vuosien varrella kertyneiden säästöjen turvin, mutta energiakriisi vetää Nuortentalosäätiön puheenjohtajan Ville Mäkelän vakavaksi.

Kohonneet energian hinnat ovat nostamassa Nuortentalon vuotuisia ylläpitokustannuksia muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla. Öljylämmitteisen rakennuksen energiatehokkuutta voisi parantaa muun muassa ikkunoiden ja ilmanvaihtojärjestelmän uusimisella sekä poistoilman lämmön talteenotolla.

Mäkelä arvioi remontin maksavan vähintään 100 000 euroa, mikä on koronan kurittamalle kassalle yksinkertaisesti liikaa.

Tansseista toivotaan tuloja

Jokin käänne parempaan pitää Ville Mäkelän mukaan tapahtua vuoden loppuun mennessä, jottei säätiö joudu panemaan lappua ovelle.

Edessä olevat viikonloput nimekkäine esiintyjineen auttavat ennakoimaan, minkälaisia kävijämääriä syksyn lauantaitanssit vetävät. Ne kun ovat säätiön taloudenpidon kannalta keskeisiä tulonlähteitä.

Tulevana lauantaina Nuortentalolla esiintyy Taikakuu & Tähtikartta ja sitä seuraavana viikonloppuna on luvassa Oktoberfest-juhla Antti Ketosen & Olli Halosen tahdittamana.

Keikkapalkkiot eivät ole kallistuneet yhtä rajusti kuin sähkö ja öljy, mutta nekin ovat nousseet.

Mäkelä kertoo tanssikulttuurin muuttuneen viime vuosina siten, että tanssikansa kiertää paikasta toiseen kahta–kolmea huippuesiintyjää seuraten.

– Aiemmin jokaisella tanssipaikalla oli oma kannattajakuntansa, joka kävi viikonlopusta toiseen tutuksi tulleessa paikassa, Mäkelä selventää.

Ilonaiheita on taas harrastuksen jatkuvuus, sillä ainakin Auran Nuortentalolla käy parkettien partaveitsien lisäksi nuoria aloittelijoita.

Tärkeä harrastuspaikka

Nousevien energiakulujen siirtämistä sisäänpääsylippujen hintoihin Ville Mäkelä pitää mahdottomana ajatuksena, mutta jokainen myyty lippu edesauttaa Nuotentalon selviämistä vaikeaksi ennustetun talven yli. Valonpilkahduksiksi Mäkelä nostaa tulevat hirvipeijaiset sekä muut varauskirjaan merkatut juhlat. Merkittävä tapahtuma on myös Kädentaidon Joulumyyjäiset, jotka pidetään 27.11.

– Meidän kannalta on ongelmallista, että monet haluaisivat järjestää juhlia lauantaisin, kun meillä on tanssit, Mäkelä sanoo.

Säätiö ei ole ainakaan toistaiseksi muuttamassa tai kaventamassa tanssiaikaa.

Auran Nuorisoseura käyttää Nuortentaloa kerhojensa ja harrasteryhmiensä kokoontumispaikkana. Tarjolla on muun muassa lasten temppuilukerhoja, kuntonyrkkeilyä ja naisten sählyä. Auran Nuorisoseuran varapuheenjohtaja Annika Hurmeen mukaan seuralla ei ole tiedossa korvaavia kokoontumistiloja, jos Nuortentalo joudutaan sulkemaan.

Kiinteistössä on myös kuntosali. Se on ollut viime aikoina kovassa käytössä.

Ville Mäkelä toivoo, että Auran kunnassa ja lähiseudun järjestöissä pohdittaisiin, pystyisivätkö ne vuokraamaan tiloja Nuortentalolta ja tällä tavoin auttamaan säätiötä sekä perinteikästä harrastuspaikkaa.

Sijainti on hyvä

Entä voisiko Auran Nuortentalo jatkaa toimintaansa toisaalla, energiatehokkaammassa kiinteistössä?

Ville Mäkelän mukaan se ei ole näillä näkymin mahdollista. Vaikka Nuortentalo on auralaisten kannalta kaukana paikkakunnan keskustasta, se on silti hyvien kulkuyhteyksien varrella, valtatien vierellä.

Mäkelä toteaa helpon saavutettavuuden houkuttelevan tanssikansaa kauempaakin ja se on paikan tulevaisuuden kannalta tärkeä seikka.