Kyrön terveysasemalla käynnistyvä unikoulu tarjoaa työkalupakin unen huoltoon

0
Unikoulussa saadaan muun muassa tietoa unesta ja unettomuuden lääkkeettömästä hoidosta.

PÖYTYÄ. Kyrön terveysasemalla käynnistyy marraskuussa unikoulu uniongelmista kärsiville. Unikoulun tavoitteena on tarjota perustietoa unesta ja unettomuuden lääkkeettömästä hoidosta sekä antaa työkalupakki unen huoltoon. Unikoulu toteuttaminen ryhmämuotoisena tarjoaa myös mahdollisuuden vertaistukeen.

–Hyvä uni vaatii toimintaa päivällä, muuten unihiekkaa ei tule, unikoulua vetävät unihoitajat Anne Kovanen ja Jonna Sillanpää tietävät.

Toisaalta he tietävät myös, että uniongelmat johtuvat monista eri tekijöistä ja ettei unettomuuden hoitoon ole antaa kaikille toimivia täsmäohjeita. Yksilöllisiä eroja on unihoitajien mukaan hirveästi, mistä johtuen unettomuuden hoidossa jokaisen on luovittava omalla tavallaan ja etsittävä hoitokeinoista itselleen parhaiten toimivat vaihtoehdot. Unikoulussa näitä keinoja harjoitellaan ja niistä poimitaan parhaiten toimivat omaan työkalupakkiin.

–On paljon aika simppeleitä keinoja alkaen siitä, mitä tehdään tai syödään ennen nukkumaan menoa, unihoitajat toteavat.

Heidän mukaansa hyväksi koettuja keinoja ovat esimerkiksi kevyt liikunta ja ulkoilu illalla. Sen sijaan sohvalla loikoilu tai saunominen saattaa toisilla purkaa unipainetta.

–Jopa yksi saunaolut voi vaikuttaa merkittävästi ja yömyssy voi tehdä unen kannalta paljon negatiivista.

Kovasen ja Sillanpään mukaan oleellista on tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan. Uniongelmista kärsiville he suosittelevat säännöllistä elämänrytmiä ja hyviä elintapoja. Merkityksellisiä ovat myös unihygieniaan, kuten peittoihin, tyynyihin ja unikavereihin, liittyvät asiat sekä unen kunnioittaminen.

Unen kunnioittamattomuus näkyy unihoitajien mukaan esimerkiksi siinä, että unesta nipistetään aikaa muihin asioihin. Pitkään jatkuessaan tällainen voi johtaa vaikeuksiin nukahtaa ja nukkua riittävästi. Yleisesti ottaenkin uniongelmat kehittyvät unihoitajien mukaan usein pitkällä aikavälillä, jolloin ne saattavat muodostua kierteeksi.

UNIONGELMISTA kärsii arviolta jopa kolmannes työikäisestä väestöstä. Kroonisesta unettomuudesta puolestaan kärsii noin 10 prosenttia väestöstä. Tyypillisimpiä unihoitajien vastaanotoilla esille tulleita uniongelmia ovat nukahtamisen vaikeudet, jatkuva heräily ja unen riittämättömyys.

Unihoitajien mukaan taustalla on usein iän tuomat muutokset unentarpeeseen tai unirytmin sekoaminen. Myös huolet ja murheet, stressi, hormonit, päivien sisällyksettömyys ja päihteet voivat heikentää unta.

Unettomuutta on pitkään hoidettu lähinnä lääkkeillä, mutta unikoulussa pureudutaan unettomuuden syihin.

–Monella saattaa olla ajatus, että pääasia kunhan nukahtaa, hoitajat toteavat ja huomauttavat, että unen tulon ja hyvän unen edistämiseksi voi tehdä monta muutakin asiaa kuin ottaa lääkkeitä.

He kuitenkin korostavat myös, etteivät lääkkeet ole este unikouluun osallistumiselle.

–Tarkoitus ei ole sivuuttaa lääkitystä, vaan tuoda rinnalle lääkkeettömiä keinoja, joita kannattaa kokeilla.

Unikoulu soveltuu unihoitajien mukaan parhaiten niille, jotka eivät tiedä, mistä heidän uniongelmansa johtuvat. Alkukartoituksessa poissuljetaan sairaudet, kuten uniapnea, johon tarvitaan unikoulun sijasta toisenlaista hoitoa. Traumaperäisiin tai kriisistä johtuviin uniongelmiin apua pitää myös hakea muualta kuin unikoulusta.

Unikoulu on uusi palvelu Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä. Myös unihoitajan vastaanotot ovat melko uusia. Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen pilottikoulutuksen käynyt Sillanpää valmistui unihoitajaksi vuosi sitten ja Kovanen keväällä. Sillanpää on lisäksi kouluttautumassa pediatriseksi unihoitajaksi, joten jatkossa tulee olemaan ohjausta uniasioissa myös lapsille ja lapsiperheille. Tavoitteena Varsinais-Suomessa on että, unihoitajan palvelut saataisiin kaikkiin terveyskeskuksiin.


UNIKOULU

Kyrön terveysasemalla 9.11. alkaen kello 16.30.

Haku unikouluun 28.10. mennessä Anne Kovaselle 050 343 1540. Ryhmään otetaan kuusi osallistujaa.

Tarkoitettu 18–65-vuotiaille lyhyt- tai pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsiville.

Sisältää kuusi viikoittaista kokoontumiskertaa ja seurantatapaamisen.

Perustuu käypä hoito -suosituksiin ja kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Toteutetaan psykiatrian erikoislääkäri Juha Markkulan kehittämän unityökirjan mukaisesti ja unipäiväkirjaa pitämällä. Osallistuminen edellyttää sitoutumista tapaamisiin ja kotona tehtäviin harjoitteisiin.

Unikoulussa jaetaan tietoa unesta, unihäiriöistä ja lääkkeettömistä hoitokeinoista.

Uniongelmista kärsiville on tarjolla unikoulun lisäksi yksilövastaanottoaikoja, jotka ovat myös sähköisesti netin kautta varattavissa.


Viisi vinkkiä hyvään uneen

1) Pidä yllä säännöllistä elämänrytmiä.

2) Noudata hyviä elämäntapoja.

3) Huolehdi, että päiväaikaan on riittävästi aktiviteetteja.

4) Rauhoita ilta.

5) Arvosta unta. Anna unelle tilaa, äläkä nipistä unesta johonkin muuhun tekemiseen.