Nelijalkaista viisautta

0

Uutisvirtaa selaillessa ei voi välttyä ajatukselta, ettei ihminen ole kovin viisas laji. Tai ainakaan jotkut lajin edustajat eivät ole. Venäjä on käynyt käsittämätöntä hyökkäyssotaa Ukrainassa helmikuusta lähtien, eikä tunnu itsekään tietävän miksi. Tapa, jolla se sotaa käy, on kääntänyt lähes koko maailman sitä vastaan.

Yhdeksänkymmentäluvulla alkanut toivon aikakausi, ajatus siitä, että maailmanhistoria kulkee kohti parempaa ja kehitystä tapahtuu, on ohi vuosikymmeniksi. Paljon ei ole uutta auringon alla, kun itänaapurin presidentti haluaisi, että häntä kutsuttaisiin hallitsijaksi. Tulee mieleen eräs heppu antiikin ajan Roomasta, joka tasavallasta huolimatta halusi keisariksi ja toinen tyyppi 1800–luvun Ranskasta, joka kruunasi itse itsensä, kun riittävän pätevää kruunaajaa ei löytynyt.

Kun suurista linjoista ei löydy ilon aiheita, niitä kannattaa etsiä pienistä. Meillä on kotona jo toista vuotta asunut nelijalkainen, joka saa hymyn huulille joka päivä. Hänen gorgeutensa on aina hyvällä tuulella, jos ei ole väsynyt. Silloin hän nukkuu. Hän on myös hyvin kiinnostunut ihmisystäviensä tekemisistä. Seurallinen tyyppi siis. Myönnettäköön, ettei seurallisuus ole aivan pyyteetöntä. Koirakaveri tuntuu ilmaantuvan paikalle varsinkin silloin, kun luvassa on maukkaita makupaloja.

Ihmisen mielenliikkeitä koira tuntuu lukevan hämmästyttävällä tarkkuudella. Jos unohtuu liian pitkäksi aikaa selaamaan huolia tulvivaa uutisvirtaa, tulee koira usein ihmettelemään, että mistä moinen huokailu.

Erikoisesti arvostan tapaa, jolla koira suhtautuu metsään – räjähtävällä riemulla. Huolimatta lyhyistä jaloistaan ja pitkästä rungostaan corgi tuntuu saavuttavan nopeuksia, joista pikajuoksijakin olisi ylpeä.

Ihmisten – varsinkin venäläisen eliitin – olisi hyvä ottaa oppia myös tavasta, jolla Welsh corgi suhtautuu lähimmäisiin eli uteliaan ystävällisesti. Se ei lähetä pitkänmatkan ohjusta, vaan valloittavan hymyn tai hännänheilutuksen.

Koira osaa myös nauttia elämästään. Metsälenkin jälkeen se vetäisee usein selällään maaten makoisat unet. Siitäkin olisi unettomana maailman menoa pohtivan ihmispoloisen hyvä ottaa oppia.

Koirien ihmisille tuottamista terveyshyödyistä on paljon tutkimuksiakin. Koiran silittäminen laskee verenpainetta ja sykettä. Koira myös auttaa elämään enemmän hetkessä, mikä onkin järkevää, kun tulevaisuus näyttää vähintäänkin epävarmalta.

Koirien on todettu jopa alentavan kolesterolitasoja, joskin kyse lienee siitä, että koira pakottaa ihmisen tekemään jotakin, mitä pitäisi tehdä olipa koiraa tai ei – liikkumaan päivittäin.

päätoimittaja
Asko Virtanen
asko.virtanen@avl.fi