Pian juodaan avajaiskahvit – Pankin muuttaminen Marttilan sote-asemaksi vaati laajan oviremontin

0
Lääkäri Marjo Juottonen purki tiistaina muuttolaatikoita ja tuumi entisten pankkitilojen tarjoavan kelpo puitteet sote-asemalle.

MARTTILA. Timo Suominen on kuljettanut kuluneen viikon aikana peräkärrykaupalla tavaraa Marttilan vanhalta terveysasemalta sekä kunnantalolta sote-asemaksi muuttuneeseen entiseen pankkiin. Muuttomatka on onneksi lyhyt, alle 100 metriä.

Lääkäri Marjo Juottonen , muut sote-aseman työntekijät sekä muutto- ja remonttimiehet ovat järjestäneet tiloja käyttökuntoon. Juottonen tuumaa uuden sote-aseman olevan parempi paikka kuin tutuksi tullut terveysasema, ainakin ensivaikutelman perusteella.

Hyvänä asiana hän pitää sitäkin, että Marttilan sosiaali- ja perhetyöntekijät, hoitajat ja lääkärit pääsevät nyt saman katon alle. Kun työntekijät tutustuvat toisiinsa, viime kädessä asiakaspalvelukin paranee.

Perheohjaaja Jaana Ojuri sanoo olevansa erityisen innoissaan sote-aseman päässä olevista perhekeskuksen avarista huoneista. Niihin kuljetaan samasta ovesta, josta mentiin pankin kokoustiloihin. Ojuri kehuu myös tupakeittiön, jossa on mahdollista harjoitella vaikkapa pastan ja jauhelihakastikkeen laittamista.

Marttilalaiset lapset ja nuoret voivat Ojurin havaintojen perusteella pääasiassa hyvin, mutta heidän ja perheiden hyvinvoinnin eteen tulee tehdä jatkossakin kovasti töitä. Ojuri on luottavainen, että sote-aseman myötä perheiden avuntarpeen havaitseminen helpottuu ja avun toimittaminen nopeutuu.

Esteettömyys huomioon

Uuden sote-aseman kiinteistön omistaa Auranmaan Teräspaaluttajat Oy. Se vuokraa tilat Marttilan kunnalle ja vuoden vaihtuessa vuokralaiseksi tulee Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

Teräspaaluttajat Oy:n yrittäjä Toni Sillanpää kertoo pankkitilojen muuttamisen sote-käyttöön vaatineen lisäseinien, uusien vesipisteiden sekä vaihtoehtoisten kulkureittien rakentamista. Lisäksi taloon tehtiin yksi uusi palokatko.

– Pankki on pitänyt kiinteistöstä hyvää huolta. Kunnossapitotoimet on tehty ajallaan, eikä niitä ole toteutettu halvimmalla mahdollisella tavalla, Sillanpää kertoo.

Suurin yllätys tuli esiin oviaukkoja mitattaessa. Ne eivät täyttäneet nykyisiä esteettömyysmääräyksiä, joiden mukaan ovista tulee mahtua leveimmälläkin pyörätuolilla siten, että pyörän ja karmin väliin jää käden mentävä tila.

Niinpä suuri osa ovista jouduttiin vaihtamaan leveään malliin ja samalla oli luovuttava vanhasta sähköisestä kulunvalvontajärjestelmästä. Sen uusiminen todettiin kalliiksi ja hitaaksi hankkeeksi, joten ainakin toistaiseksi ovista kuljetaan avaimilla.

Sillanpää ei ole vielä laskenut muutostöiden toteutunutta kokonaiskustannusta. Hän arvelee loppusumman asettuvan 50 000–100 000 euron väliin.

Tulevaisuus jännittää

Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila on luottavainen, että nyt valmistuva sote-asema pysyy toiminnassa pitkään.

– Olemme rakentaneet palvelut integroivan sote-aseman ja haluamme osoittaa esimerkillä, kuinka hyvä malli tämä on pieniin kuntiin. Ehkä vasta ensi vuoden loppupuolella hyvinvointialueella ryhdytään keskustelemaan tulevasta palveluverkosta, Maisila kiteyttää.

Kun Marttilan sote-asemaa ryhdyttiin viime keväänä suunnittelemaan, hyvinvointialueen edustajat kehottivat marttilalaisia ryhtymään rivakasti toimeen. Myös Härkätien sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alueella on suhtauduttu hankkeeseen kannustavasti.

Marttilan lääkäritilanne on Maisilan mukaan tällä hetkellä hyvä: lääkäri on tavattavissa joka arkipäivä. Maisilan henkilökohtainen toive on, että laboratorio olisi jatkossa avoinna kahtena päivänä viikossa. Nykyisin laboratorio palvelee tiistaisin.

– Varattavissa olevat labra-ajat menevät kovin pitkälle, Maisila harmittelee.

Sosiaalipalveluissa kunnanjohtaja kehuu olevan riittävästi paikalliset olosuhteet tuntevaa, osaavaa ja motivoitunutta väkeä, mikä on nykypäivänä melko poikkeuksellista. Maisila myöntää jännittävänsä, määrääkö hyvinvointialue marttilalaisia sosiaalityöntekijöitä sellaisille paikkakunnille, joissa on pulaa osaavasta työvoimasta.

– Sosiaalityöntekijämme viihtyvät työssään ja haluaisivat pysyä Marttilassa, Maisila sanoo.

Marttilan sote-aseman avajaisia vietetään maanantaina 14.11. Pääaulassa on avajaistilaisuus kello 10–11 ja kello 10–14 on avoimet ovet.