Pomelo-gate ja rusinoita vartaassa – Myllykylän ja Virttaan välinen kokkisota ei kiehunut yli

0
Myllykylän voittoisan joukkueen kokit Mirja Tiiri ja Jussi Nieminen pelasivat hyvin yhteen. Kuva: Tuomas Honkasalo

ORIPÄÄ. Myllykylän kyläyhdistyksen pääkallon paikalla, Myllytuvalla, ei kalisteltu sapeleita, vaikka sota olikin syttymässä. Veitset sen sijaan kaivettiin esille, kun Virttaan ja Myllykylän kyläyhdistysten välinen kokkisota leimahti liekkeihin lauantaina.

–Muut tavarat täältä löytyy, mutta omat veitset piti olla mukana, huikkasi Virttaan joukkueen toinen kokki, Sonja Pohjonen.

Valkoisissa kokinhatuissaan pihalle pystytetyssä teltassa kokanneet Pohjonen ja Janne Tepponen mietiskelivät jo etukäteen kokkausajan riittävyyttä, sillä 45 minuuttia suunnitteluun ja tekemiseen kuulosti aika vähäiseltä.

Molemmat joukkueet saivat eteensä mysteeriboksin, joka piti sisällään kuivattuja karpaloita, suklaarusinoita, rusinoita, pekonipaketin, kananjauhelihaa, maitoa, kermaa, mansikka-Grandin, kurpitsapikkelsiä sekä ehkä eniten kummastusta aiheuttaneen pomelon. Kummastukseen ei kuitenkaan ollut kovasti aikaa, sillä kello pamautettiin käymään ja keittiössä alkoi suhina.

Myllykylän kokkien Mirja Tiirin ja Jussi Niemisen mukaan heidät oli napattu kokkaamaan kuulemma ihan sattumanvaraisesti. Tehtävä taisi kuitenkin osua oikeille henkilöille, sillä ruokaa alkoi valmistua määrätietoisesti. Virttaan puolellakin alkoi tapahtua, mutta kokit itsekin tunnustivat, etteivät itsekään vielä tietäneet, mitä nyt on syntymässä.

Tepponen avasi pomelon ja muutaman nenän vahvistettua Tepposen aavistuksen, todettiin sen olevan pilalla. Pomelogate ei noussut kuitenkaan kynnyskysymykseksi, vaan pomelon roolia kokkinäytelmässä sijaisti appelsiini.

Tuomarina toiminut Päivi Vanha-Perttula teki merkintöjä Virttaan joukkueen suorituksesta. Etualalla vauhdissa Virttaan kokkisoturi Janne Tepponen. Kuva: Tuomas Honkasalo

Pihviä mikrossa

Kokkisodan juontaja Tiia Virtanen selosti kokkisodan tapahtumia ja piti runsaslukuisen yleisön mukana tunnelmassa. Juontaja rohkaisi yleisöä seuraamaan kokkien toimia lähietäisyydeltä. Virttaan Pohjosen rohkea ajatus kypsentää kanapihvi mikrossa herätti yleisössä mielenkiintoa ja kauhua. Rusinoita manattiin molemmissa keittiössä eikä kurpitsapikkelssikään saanut aikaan erityistä myhäilyä, mutta kaikkia aineksia kuitenkin oli pakko käyttää.

Kokkien ympärillä pyörivät myös tarkat tuomarit eli Kojonkulman Marttojen puheenjohtaja Päivi Vanha-Perttula, Loimaan 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Anne Onnela ja Oripään MTK:n puheenjohtaja Mika Nieminen.

–Eikös se pekoni nyt ollenkaan ala kypsymään, Vanha-Perttula tarkkaili Virttaan puolella.

–Täytyyhän tässä hieman varmistaa, että mitä tässä joutuu syömään, naurahti Vanha-Perttula.

Kultainen kauha

Kun kello soi, oli molemmilla puolilla valmiina alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka, kuten tavoitteena olikin. Aika käytettiin loppuun asti, sillä viimeiset osat livahtivat lautasille viimeisten sekuntien aikana.

Myllykylän pöydältä löytyi kolme annosta jokaista lajia, kun taas Virttaan joukkueessa oltiin tehty jokainen annos tuomarien jaettavaksi. Tuomarien huomio kiinnittyi hygienian ja yhteistyön lisäksi myös luovuuteen ja yhteispeliin.

–Julistamme voittajaksi Myllykylän joukkueen, sillä heidän annoksensa olivat hieman maukkaammat ja niissä oli käytetty mausteita rohkeammin. Röstiperunassa hieman liikaakin, tuomarit lausuivat.

–Virttaan ansioksi on mainittava, että kana todellakin valmistui mikrossa. Nuoret kokit uskaltavat käyttää uusia keinoja Vanha-Perttula hehkutti.

Voittajajoukkue sai kultaiset kauhat ja hopealle tulleet glögiä ja Maku-lehden, jotta voisivat opetella reseptiikkaa.

Idean äiti, Mari Saarelainen, jakoi palkinnot ja totesi, että kaikenlaista hullua sitä pitää aina keksiä.

–Kun on kaksi niin vireää kyläyhdistystä lähekkäin, niin pitihän sitä jotain yhteistä keksiä. Tällainen tuli tällä kertaa. Ehkäpä tästä tulee perinne, sitä ei vielä tiedä, Saarelainen tuumaili.

Tuomas Honkasalo