Rakkautta kameroiden katsoessa

0

Maailman sivu on väitelty siitä, toimiiko ihminen enemmän tunteen vai järjen ohjaamana. Jos katsoo television ohjelmatarjontaa, vastaus on selvä: niiden seuraamiseen ei paljon järkeä tarvita, mutta tunteita ohjelmat herättävät. Tunteita herättää kokkikisan pohjaan palanut kiisselikin, mutta varsinkin rakkaus ja parisuhde. Sen etsiminen, sen koetteleminen, sen kummallisuudet.

Itsehän katson töllöstä vain uutisia ja ajankohtaisohjelmia – ainakin jos sitä joku tutkija sattuu kysymään. Yksi ajankohtaisohjelma on kuulunut itseni ja vaimoni syysrutiineihin jo vuodesta 2015. Meinaan ”Ensitreffit alttarilla”. Rakkaus ja sen etsiminenhän ovat aina ajankohtaisia.

Ohjelman ideahan on siinä, että ensin mennään asiantuntijoiden valitseman puolison kanssa naimisiin ja sitten mietitään muutama viikko jäädäänkö yhteen vai ei.

Tänä vuonna ohjelmassa on ihan sympaattisia tyyppejä plus yksi ”syvällinen”. Hauska heitä on tirkistellä. Monesta asiasta olen kuitenkin eri mieltä. Ensinnäkin kuka voi väittää olevansa rakkauden asiantuntija? Ohjelman niin sanotut asiantuntijat puhuvat enimmäkseen itsestäänselvyyksiä. Jos asiantuntija valitsee puolison, onnistuminen on jokseenkin yhtä todennäköistä kuin että tikkaa heittävä apina valitsee loistavan sijoituskohteen. Paitsi että tikkataulua apunaan käyttävä apina on kuulemma aika hyvä sijoittaja.

Itse olisin sitä mieltä, ettei rakkauden suhteen voi olla muita kuin kokemusasiantuntijoita, ei sitä opinahjoissa voi oppia. Joka on sen kokenut tietää ainakin, mitä rakkaus omalla kohdalla on, mutta rakkauden syvin olemus on kuitenkin mysteeri ja sellaisena sen kuuluu pysyäkin.

Siinä mielessä on osuvaa, että yksi ohjelman asiantuntijoista on pappi. Hänen jos jonkun luulisi olevan sellaisen asian asiantuntija, josta ei lopullista tietoa ole. On vain mahdollisuus uskoa sen olemassaoloon.

Tällä kaudella varsinkin sarjan miehet ovat pohtineet tunteiden syntymistä. Hätä ja hoppu on kauhea. Jos entuudestaan tuntematon ihminen ei heti tunnu elämän suurelta rakkaudelta, paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä. On olemassa sellainen sana kuin tutustuminen. Rakkaus ensi silmäyksellä on kiinnostusta ensi silmäyksellä. Vasta tutustumisen jälkeen selviää, mitä siitä ehkä kehittyy.

Ohjelman formaatti on viihdyttävä, mutta osallistujien kannalta se on julma. Leikkauspöydällä ihan sympaattisestakin ihmisestä voidaan synnyttää täydellinen riivinrauta. Paineet onnistumiseen ovat kovat ja jännitystä riittää, kun pitäisi rakastua satojentuhansien ihmisten katsoessa, vaikka jo pelkkä uuden puolison läsnäolo jännittää ihan tarpeeksi.

päätoimittaja

Asko Virtanen

asko.virtanen@avl.fi