Seututaiteilija Hanna Dufva kutsuu sanataiteilemaan

0
Hanna Dufva aloitti Loimaan ja Auranmaan seututaiteilijana lokakuun alussa.

AURANMAA. Lokakuun alussa Loimaan seudun seututaiteilijana aloittaneen Hanna Dufvan tavoitteena on osallistava ja ihmisläheinen matalan kynnyksen taiteen tekeminen. Vuoden loppuun asti jatkuvan pestinsä aikana hänen on tarkoitus houkutella auranmaalaisia sanataiteen pariin. Luvassa on muun muassa kouluissa ja kirjastoissa pidettäviä tapahtumia, kerhoja ja työpajoja, jotka määrittyvät tarkemmin syksyn aikana. Ensimmäinen varmistunut tapahtuma on Loimaan Citynuokkarissa 15.–16.10. pidettävä Fantasia ja kauhu – luovan kirjoittamisen viikonloppu yläkoululaisille, mutta tapahtumia on tulossa myös Auranmaalle.

–Monenlaista kansataidetta on tulossa, pelikäsikirjoittamista, fantasiakirjoittamista, runoja ja tapahtumia, Dufva lupaa ja kertoo, että Loimaan seudulla on seututaiteilijalta toivottu iloa ja elämyksiä tuottavaa toimintaa erityisesti lapsille ja nuorille sekä yli 65-vuotiaille senioreille.

Taidealan koulutuksen saanut sanataiteilija on työskennellyt eri ikäisten ohjaajana muun muassa peliteemojen, luovan kirjoittamisen ja yhteisöllisen sanataiteen parissa.

–Sanataide on kaikkea sitä, mitä sanoilla voi tehdä: kirjoittamista, lukemista, kuuntelemista, keskustelua. Sanataide on sanojen luovaa käyttöä, Dufva määrittelee.

Dufva näkee lukutaidon ja hyvinvoinnin tukemisen tässä ajassa ajankohtaiseksi tehtäväksi. Hänen mukaansa sanataide toimii hyvin tässä tehtävässä, sillä hän pitää sitä helposti lähestyttävänä ja saavutettavana taidemuotona. Sanataide ei Dufvan mukaan aina vaadi edes lukutaitoa.

Vaikka keskittymistä vaativa yksinään lukeminen on huolestuttavasti hiipunut lasten ja nuorten keskuudessa, Dufva ei ole hirveän huolissaan lukutaidon rapautumisesta. Hän huomauttaa, ettei kirjojen lukeminen ole ainoa lukutaidon muoto.

–Lukutaito on muuttanut muotoaan, mikä tulee pelityöpajoilla hyvin esiin, hän sanoo.

Dufvan mukaan lapset ja nuoret käyttävät kieltä ja sanoja sekä kertovat tarinoita tavalla, joka voi aikuisilta jäädä huomaamatta.

–Lasten ja nuorten kieli voi olla hyvinkin rikasta, hän toteaa.

Pelimaailmassa Dufvaa kiehtoo muun muassa mahdollisuus olla luova. Hänen mukaansa pelit ovat usein yhdessä kerrottuja tarinoita, joiden ääressä voi kokoontua eri ikäisiä ihmisiä.

–Pöytäpelejä pelatessa voi harjoitella vuorovaikutusta turvallisessa kehyksessä, Dufva miettii.

Seututaiteilijan pesti on uusi kokeilu, mutta Dufva toteaa tehneensä vastaavanlaisia töitä jo pitkään.

–Luotan, että saamme tehtyä paljon kivoja juttuja, pestiinsä innolla tarttunut sanataiteilija sanoo.


MIKÄ SEUTUTAITEILIJA?

Seututaiteilijakokeilu on osa Varsinais-Suomen Liiton Varsinaista kulttuuria -hanketta.

Hankkeella on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä rahoitus.

Hankkeen ja seututaiteilijoiden tavoitteena on kuntalaisten osallisuutta tukevan kulttuuritoiminnan suunnittelu ja toteuttaminen sekä kulttuuritoimijoiden yhteistyön vahvistaminen.

Hankkeeseen valittiin kolme seututaiteilijaa. Loimaan seudun seututaiteilijan toiminta-alueena on Loimaa ja Auranmaa. Itäisen Turun seudun seututaiteilijan toiminta-alueeseen kuuluu Turun lisäksi Lieto, Sauvo, Paimio ja Kaarina. Kolmas seututaiteilija toimii Salossa ja Somerolla.